Călin Popescu Tăriceanu critică reînvestirea Laurei Codruța Kovesi

Data publicării:
tariceanu agerpres

Foto: Agerpres

Nu discut despre persoane. Discutăm despre principiu și despre procedurile legale pe care ministrul, în acest fel, le-a încălcat și le-a desconsiderat. Procedurile legale, după cum am văzut, și pentru procurorul general prevăd depunerea de candidaturi, de dosare și tot ceea ce ține ulterior de evaluarea candidaților. Nu este concurs, este o evaluare a candidaților din câte am înțeles, urmând ca această propunere să o înainteze către CSM și ulterior președintele să facă numirile”, spus Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

El a menționat că ministrul Justiției a ales să respecte procedura numai în cazul procurorului general.

„Din moment ce, inclusiv în legătură cu cei doi procurori, ministrul s-a pronunțat la începutul mandatului că va respecta aceste proceduri, vedem acum, dintr-odată, că sare peste ceea ce a vorbit înainte și văd că vrea să respecte această procedură numai pentru numirea procurorului general, în timp ce pentru DNA a găsit o scurtătură, anunțul în conferința de presă”, a susținut Tăriceanu.

El a subliniat că prima obligație a ministrului Justiției este să arate că respectă legea, iar prim-ministrul ar trebui să o atenționeze în acest sens.

„Dacă ea nu respectă legea, avem așteptări mai mici de la toți ceilalți și este un lucru pe care vreau să-l subliniez și să-l aduc în atenția opiniei publice asupra modului în care, a nu știu câta oară, ministrul Justiției greșește. Cred că este și o responsabilitate aici, bineînțeles, a prim-ministrului, să-i atragă atenția ministrului Justiției să intre în legalitate”, a spus Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a opinat că este și un mesaj "descurajant" pentru ceilalți procurori, „văzând că sunt anumite poziții rezervate, din start, pentru persoane preferate”.

„Cred că problema carierei profesionale trebuie să se pună pentru toți și să dea această oportunitate. Am observat că subiectul a părut să treacă aproape neobservat în presă și mi se pare că este o greșeală un astfel de comportament din partea tocmai a ministrului Justiției, care s-a angajat la transparență, la respectarea legalității. Credeam că de la Bruxelles vine cu lucrurile poate un pic mai bine învățate. Nu numai atât, inclusiv recomandarea care este făcută în MCV este pentru realizarea acestor proceduri în mod legal și nu pentru anunțurile făcute în mod festivist la conferințele de presă. Poate ține seama doamna ministru de acest lucru”, a punctat Tăriceanu.

Bilanțul DNA Corupția în cifre

Bilanţ DNA: Banii din mită ar asigura cofinanțarea pentru autostrăzi timp de trei ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri