Cătălin Predoiu, despre legile privind demisia unui ministru sau prim-ministru

Data publicării:
catalin predoiu

Dreptul pozitiv, adică ansamblul regulilor în vigoare, nu poate încăpea doar în câte cărți putem ține noi în mână. Există Constituții, dar există și legi speciale. De regulă, această problemă este tratată în legi speciale, privind responsabilitatea ministerială, privind integritatea în funcțiile publice. Asta este explicația pe care n-o găsești la nivelul Constituției”, a răspuns fostul ministru al Justiției.

Acele legi speciale nu prevăd foarte clar o demisie automată în acest caz. Aici este un balans foarte fin care se face între prezumția de nevinovăție, care este la rândul ei un drept important, dar în același timp și dreptul cetățenilor de a fi reprezentați de miniștri, respectiv prim-miniștri, care au prezumție de integritate și o prezumție de demnitate în funcțiile publice”, a adăugat prim-vicepreședintele PNL, făcând referire astfel și la Constituțiile statelor membre UE pe care jurnalistul Moise Guran le-a amintit și care nu prevăd că un ministru sau un prim-ministru nu ar putea să conducă mai departe instituția, chiar și în situația în care este condamnat definitiv.

Acele Constituții sunt ale unor state cu o îndelungată tradiție democrată, care probabil s-au confruntat cu astfel de fenomene, care au reglat viața politică altfel, care au alt nivel de integritate în funcțile publice și viața politică și care au probabil și legi speciale mult mai detaliate decât avem noi. Nu întâmplător, spunea astăzi Anca Boagiu, sunt șase premieri care în ultimii ani în Europa și-au dat demisia fiind într-o situație similară cu cea a domnului Ponta. Președintele Germaniei și-a dat demisia pentru că a dat un simplu telefon unui jurnalist, insistând să nu apară un articol legat de o tranzacție financiară pe care o făcuse în trecut și care era legală”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Ei s-au întâlnit probabil mai devreme cu un fenomen de tipul Victor Ponta și atunci și-au reglementat suficiente texte de lege care să împiedice repetarea unui astfel de fenomen. România va învăța din accidentul istoric Victor Ponta”, a spus el. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri