Câte semnături trebuie să aibă un partid pentru a depune liste de candidați

Data publicării:
dosare

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, astăzi, numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul Electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data alegerilor parlamentare. Plecând de la această cifră, AEP a calculat și câte semnături trebuie să depună formațiunile politice pentru a avea candidați la nivel național, respectiv de circumscripție.

dosare

În Registrul Electoral sunt înscriși, în perspectiva alegerilor din 11 decembrie, 18.935.857 alegători. Potrivit legislației în vigoare, de această cifră se ține cont în calcularea numărului de susținători pe care trebuie să-i aibă partidele, alianțele politice sau electorale care vor să aibă listă națională de candidați. Este vorba de 1%, adică minimum 189.358 semnături.

Formațiunile care vor să aibă candidați doar în anumite județe vor depune listele de candidați la birourile electorale de circumscripție și, în acest caz, trebuie să țină cont de numărul alegătorilor înscriși în Registrul Electoral cu adresa de domiciliu sau reședință în respectiva circumscripție.

Potrivit datelor comunicate de AEP, cele mai puține semnături sunt necesare în județul Covasna (1.843), iar cele mai multe, în București (17.797).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri