Cavalerii corupți ai României

Data publicării:
cavaleri

Când şi-au dobândit independenţa, în anul 1877, românii au adoptat Ordinul Steaua României, ca simbol al identităţii naţionale. A fost prima şi cea mai înaltă decoraţie a neamului nostru. O medalie pe care Principele Carol 1 a atribuit-o, iniţial, doar elitei şi militarilor.

Klaus Iohannis, Preşedintele României: „Cel care primeşte şi cel care acceptă această distincţie, trebuie să recunoască, evident, România şi Constituţia României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României.”

Laolaltă cu toate decoraţiile statului român regal, regimul socialist a abrogat şi a interzis Ordinul Steaua României, în anul 1948. După anul 1990, guvernele au încercat să reinstituie ordinul, dar au reuşit abia în 1999. În această nouă eră însă, cea mai importantă distincţie românească nu a mai fost decernată numai elitei, diplomaţilor, preşedinţilor de state şi eroilor naţionali.

Theodor Paleologu: „S-a dat Steaua României cam aiurea şi cam fără criterii! Uneori cu un motiv, dar dintr-o dată la un grad prea mare. Nici asta nu este prea în regulă! Cred că a existat un exces de generozitate în privinţa Stelei.”

Dumitru Dobrev, avocat: „Este o domniţă, Adela Loredana Neagu, care este secretara domnului Oprea. Şi care a primit Virtutea Militară, de parcă s-ar fi dus în Afganistan, pe acolo, să scoată, de barbă, nişte talibani. Şi acuma a primit şi Ordinul Steaua României în grad de Cavaler. De la Preşedintele Iohannis. Ei: ce a putut să facă o secretară? A adus Basarabia înapoi? S-a dus la Kremlin? A luat Tezaurul?”

Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Consiliului Ordinului „Steaua României": „Consecinţele se concretizează în faptul că aruncă, lasă o oarecare pată asupra credibilităţii titlului de Cavaler al Ordinului Steaua României.”

În galeria cavalerilor statului, alături de dramaturgul I:L Caragiale, câştigătorul premiului Nobel Emil Palade, și regizorul Liviu Ciulei, a intrat şi Daniel Marian Vanghelie. Fostul primar a fost decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de Cavaler, "în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane". Cavalerul Marian Vanghelie este cercetat, acum, pentru corupţie. Nu este însă singurul personaj decorat care are probleme cu justiţia.

Dumitru Dobrev, avocat: „Avem un personaj care are, cred, a doua ca importanţă distincţie: Mare Cruce! Da? Deci nu este un simplu cavaler al Ordinului Steaua României! Da? Şi cu toate astea a suferit două condamnări penale, da? La un fost prim-ministru! Care, dacă nu mă înşel, a fost în perioada 2000 - 2004!”

Decorat cu Ordinul "Steaua României", în grad de „Mare Cruce", Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, pentru şantaj şi luare de mită. Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, decorat cu Ordinul „Steaua României", în grad de „Cavaler", a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru luare de mită. Mihai Nicolaiciuc, fostul director al CFR, decorat cu Ordinul „Steaua României", în grad de „Cavaler", a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, pentru deturnare de fonduri. Iar lista cavalerilor condamnaţi conţine zeci de nume.

Theodor Paleologu: „Regulamentul prevede ce trebuie făcut! E la latitudinea membrilor Consiliului Ordinului să aplice respectivul regulament. La urma urmei e vorba de credibilitatea Ordinului pe care şi ei îl poartă.”

Dumitru Dobrev, avocat”: „Nu poţi să fii demn să porţi decoraţia Statului Român dacă tu ai fost condamnat pentru o infracţiune cu intenţie! Ar trebui să li se aplice legea aia aşa cum este! Să li se retragă ordinele!”

Marian Vanghelie: „Mie mi se pare, dacă mă întrebaţi sincer... Mi se pare o situaţie şi delicată şi puţin penibilă, înţelegeţi? Să comentez eu despre un ordin care l-am primit, care nu l-am cerut, înţelegeţi? Eu bănuiesc că aceste merite, acest Ordin a fost dat pentru că s-a făcut, nu-mi dau seama, o analiză...”

Adrian Năstase: „Eu nu am niciun fel de comentariu pe acest subiect. Vă mulţumesc că m-aţi sunat!”

Academicianul Ionel Haiduc, una dintre cele 35 de personalităţi în viaţă decorate cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Cruce, este sigur însă că Preşedinţia României va analiza situaţia generată de cavalerii penali şi va salva onoarea Ordinelor Naţionale.

Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Consiliului Ordinului „Steaua României": „Ar fi, probabil, o soluţie: autosesizarea Consiliului de Onoare în anumite situaţii. Sau acţiunea Consiliului de Onoare ar fi mai imediată dacă cineva ar sesiza şi ar cere acestui Consiliu să ia în analiză o anumită situaţie.”

Conform legii numărul 29, din 31 martie, 2000, calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în cazul în care persoana decorată este condamnată prin hotărâre judecătorească definitivă, la pedeapsa privativă de libertate. Legea există, dar se aplică aleatoriu.

Klaus Iohannis: „ Am decis să retrag Ordinul Steaua României, domnului Laszlo Tokes.”

Europarlamentarului Laszlo Tokes, ca şi defunctului politician Corneliu Vadim Tudor, le-au fost retrase Ordinele, dar nu pentru că au avut de-a face cu justiţia. De cavalerii corupți nu s-au atins nici Consiliul Ordinului şi nici Preşedinţia. Iar decorații penali continuă, astfel, să beneficieze de privilegiile conferite de statutul Ordinului.

Theodor Paleologu: „Mi se pare puţin absurd să-i retragi decoraţia lui Tokes și să nu retragi decoraţia unor persoane cu condamnări serioase. Nu prea e-n regulă lucrul ăsta!”

Ecaterina Andronescu: „Nu-ţi dă ceva personal. La înmormântare, salve de tun! Deci, din punctul meu de vedere nu atrage nişte avantaje care, să spunem că în momentul în care tu ai intrat într-un derapaj trebuie să le pierzi, că n-ai ce pierde.”

Avantajele garantate laureaţilor Ordinului Steaua României sunt insa multe şi onorabile. Gradele Ordinelor de Stat sunt asimilate gradelor militare și prin urmare, cei care le poartă la loc vizibil primesc, automat, onorul cuvenit. În plus, cavalerii Ordinelor au locuri de onoare la manifestările dedicate Zilei Naţionale, la recepţiile oferite de Preşedinţie şi de Parlament. Iar indiferent de numărul anilor de puşcărie primiţi, cavalerii corupţi ai României au loc de veci gratuit și sunt înhumaţi, în drapel tricolor cu onoruri militare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri