Cazare și bani în plus pentru că vin la muncă. Ce beneficii au parlamentarii pe lângă salariu

Data publicării:
parlamentari captura

„Plecând de la faptul că cei din justiție nu pot exercita alte activități decât cele universitare, aceleași reguli de confict de interese și incompatibilități si pentru parlamentari, există ideea de a avea în vedere o pensie care să țină cont de aceste constrângeri”, spunea Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul iniţiat de 228 de parlamentari ai PSD a fost adoptat astăzi. Iniţial, şi 23 de liberali erau de acord cu pensiile speciale, acum a rămas unul singur.

Dacă legea va fi promulgată, atunci pensiile deputaţilor şi senatorilor vor fi calculate în funcţie de numărul de mandate din Parlament. Astfel, aleşii vor primi două pensii. Cei care au avut un singur mandat vor primi 1.200 de lei în plus faţă de pensia calculată în funcţia de vârstă şi perioada de contribuţie. Pentru cei care au mai mult de trei mandate, bonusul ar ajunge la 4.000 de lei.

Pentru acest proiect, însă, Guvernul va trebui să dea din bugetul de stat circa 240.000 de lei pe lună. Iar cifrele ar putea creşte dacă ţinem cont că, până la finalul acestei legislaturi, 71 de parlamentari împlinesc vârsta de pensionare. Dintre ei, 19 sunt la primul mandat, iar 34 au deja trei sau mai multe mandate.

Pensia specială ar fi încă un beneficiu primit de parlamentari, după ce, pe perioada mandatului, au primit un pachet întreg de facilităţi.

Deputaţii şi senatorii primesc pe lună între 4.000 și 5.000 de lei ca indemnizaţie. Ei au cazarea gratuită la hotel, cel mult 8.000 de lei pe lună, iar transportul şi telefonul mobil sunt decontate. Dacă un ales nu vrea maşină de serviciu cu şofer, primeşte benzină pentru autoturismul personal.

Aleşii sunt plătiţi şi pentru că vin la muncă. Ei primesc câte 100 de lei pentru fiecare şedinţă de plen, 10.000 de lei pentru amenajarea birourilor parlamentare, iar cei care nu sunt din Bucureşti au dreptul la o diurnă de 100 de lei pentru fiecare zi pe care o petrec în Capitală.

Drepturile salariale ale parlamentarilor:

- indemnizaţie fixă: 4.000-5.000 lei

- indemnizaţia de şedinţă: 100 lei

- cheltuieli birou: 10.000 lei

- diurnă: 100 lei/zi

- cazarea: 8.000 lei/lună

- transportul: nelimitat

- comunicaţiile: nelimitat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri