Cazul Mircea Băsescu. Adversarii politici îi cer preşedintelui să demisioneze

Data publicării:
basescu cotroceni - presidency.ro

Cred că preşedintele României şi nu doar preşedintele României, orice preşedinte dintr-o ţară europeană, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra Jutiţiei, ar trebui să demisioneze imediat”, a declarat premierul Victor Ponta.

Dincolo de faptul că sunt şocat de modul în care evoluează cazul Mircea Băsescu, un asemenea scandal, indiferent care vor fi decizia şi explicaţiile lui Traian Băsescu, va căpăta amploare internaţională şi va prejudicia încă o dată grav imaginea României. (...) Traian Băsescu putea rezolva tot acest scandal printr-un singur gest: demisia", a comentat şi fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu.

Traian Băsescu se declară nevinovat. Spune că nu a influenţat în niciun fel procesul interlopului Sandu Anghel.

„Fac un apel la polițiști, procurori, judecători, care s-au ocupat de acest caz. În cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine sau din partea mea să o spună public”, a cerut președintele.

Partidul Democrat Liberal, care l-a propulsat la Cotroceni pe Traian Băsescu, îi ia apărarea.

Reacţia premierului , a lui Victor Ponta, este neserioasă. Şi ieşirea domnului preşedinte, forţată de declaraţiile politicienilor, mi se pare prea la cald. Nu trebuie să faci asemenea declaraţii niciodată. Justitia işi face treaba, nu trebuie să aleg eu între justiţie şi fratele meu”, a comentat deputatul PDL Cezar Preda.

Premierul nu renunţă însă. Cere judecătorilor să se pronunţe cât mai repede în acest caz care îl are protagonist pe fratelele preşedintelui.

„N-am vazut o implicare directă a lui Traian Băsescu, dar am văzut un caz de trafic de influenţă realizat de fratele Mircea Basescu. Daca ar fi implicată altă persoana, acea persoană ar fi fost arestată de mult”, a afirmat Victor Ponta.

„Românii să înțeleagă că suntem într-o criză deosebit de gravă, care are de-a face cu siguranţa naţională. Nu vreau să trăiesc într-o țară unde asupra preşedintelui planează o suspiciune de o asemenea gravitate”, a opinat și președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, crede că justiţia va continua dezvăluirile în ceea ce priveşte familia lui Traian Băsescu, după ce acesta nu va mai fi şef al statului:

„O dată cu apropierea încheierii mandatului la Cotroceni, cei care până azi l-au ajutat de o manieră ocultă încep să-l părăsească și am convingerea și speranța că adevărul va ieși la lumină și vom vedea și restul aisbergului”, a declarat într-un comunicat al doilea om în stat. Călin Popescu Tărcieanu nu crede că Traian Băsescu va demisiona, chiar dacă acesta ar fi singurul gest normal.

De la Adminisitratia prezidențială a venit și replica: preşedintele Traian Băsescu NU îşi va da demisia după scandalul de corupţie în care a fost reţinut fratele său şi în care i-a fost pomenit numele. Reacţia a fost dată de purtătorul de cuvânt de la Cotroceni, Bogdan Oprea, şi vine în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat că dacă discursul preşedintelui nu este însoţit şi de o demisie, atunci seful statului dă dovadă de ipocrizie.

„Pentru oricine a trăit în România ultimilor doi ani este evident că demisia domnului preşedinte Traian Băsescu ar fi cea mai mare piedică pe care ar putea-o pune justiţiei româneşti", a arătat Bogdan Oprea, citat de Mediafax.

Bogdan Oprea menţionează că prin demisia şefului statului, i s-ar crea culoar spre Cotroceni tocmai premierului Victor Ponta. „Cel care, din înalta poziţie publică în care se afla, i-a apărat public fără nicio ezitare pe toţi colegii de partid care au fost chemaţi în faţa justiţiei".

A urmat replica de la Palatului Victoria, transmisă tot prin vocea purtătorului de cuvânt. Mirel Palada spune că „în cazul unei demisii, locul vacant ar fi preluat de către preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, nu de către domnul Victor Ponta".  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri