CCR discută în 23 octombrie sesizarea preşedintelui în cazul Legii referendumului

Data publicării:
ccr curtea constitutionala ciocanel ccr.ro 1

Şeful statului a trimis în 21 septembrie preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu susţine în cerere că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”.

De decizia CCR depind și demersurile pentru modificarea Constituţiei. Judecătorii Curții Constitiționale a României urmează să decidă indirect dacă vor fi organizare simultat alegeri prezidenţiale şi referendum, odată cu dezbaterea pe sesizarea șefului statului.

Sesizarea de neconstituționalitate a Legii referendumului, adresată Curții Constituționale sâmbătă de președintele Traian Băsescu, încurcă puţin planurile liderilor USL. Un referendum pentru modificarea Constituției organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale de anul viitor poate avea loc doar dacă judecătorii CCR se pronunță asupra cererii șefului statului în maximum 30 de zile.

Ultima decizie a Curţii Constituţionale le-a dat peste cap planurile liderilor USL de a modifica, în acest an, Constituţia. CCR a decis în luna iunie că scăderea pragului de validare a unui referendum de la 50 la 30 la sută este constituţională, cu o condiţie însă: „Dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”.

În aceste condiţii, liderii liberali şi social-democraţi s-au reorientat şi au propus ca acest lucru să se întâmple odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Acesta se va desfăşura, cel mai devreme, în luna noiembrie. Numai că şi organizarea simultană a primului tur al prezidențialelor cu referendumul pentru modificarea Constituției este în pericol în urma sesizării lui Traian Băsescu adresată CCR.

Monitorul Oficial publică deciziile Curţii într-un interval de 20 de zile calendaristice de la adoptare. Ulterior, potrivit Constituţiei, preşedintele are la dispoziţie zece zile pentru a promulga legea. Pentru ca referendumul pentru modificarea Legii Fundamentale să fie organizat în aceeași zi cu prima fază a alegerilor prezidenţiale ar fi nevoie ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe în maximum 30 de zile.

Numai că CCR nu are o dată fixă pentru luarea unei decizii. O singură dată judecătorilor le-a fost impus un termen. Se întâmpla în 2012 atunci când preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie.

Iniţiativa legislativă reduce pragul de prezenţă la refedendum de la 50, la 30 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri