Ce i-a spus Evgheni Primakov lui Andrei Pleşu despre tezaur

Data publicării:
andrei plesu

Toată lumea vorbeşte de tezaur şi că diplomaţii români n-au luat tezaurul înapoi. Chestia asta nu se poate discuta chiar aşa cu diplomaţii ruşi şi indiscreţia pe care vreau să o fac este că şi eu, la rândul meu, a trebuit să pun pe masă problema tezaurului. Domnul Primakov m-a întrebat: Când s-a întâmplat chestia asta? O abilă fentă, pentru că, bineînţeles, ştia, era pregătit”, a povestit Andrei Pleşu.

Auzind că momentul este 1916, Evgheni Primakov s-a arătat surprins şi a răspuns: „Iertaţi-mă, dar de atunci s-a instalat Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie, Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial, dumneavoastră îmi cereţi acum o chestie arheologică.

Ulterior, Evgheni Primakov i-ar fi spus separat și neoficial: „Domnule ministru, am să vă spun ce cred. Cred că bună parte a tezaurului dumneavoastră a fost folosit pentru finanţarea mişcării comuniste internaţionale".

O sinceritare care pare să suspende problema, în care, de altfel, eu cred, pentru că Uniunea Sovietică nu avea atâtea mijloace să încurajeze mişcările comuniste din toată lumea. Problema tezaurului e mai gravă, pentru că mi se pare de necrezut că Guvernul României de la data cu pricina a socotit plauzibil să dea averea ţării în Rusia”, a mai spus Andrei Pleşu în emisiunea „Imparțial”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri