Ce salarii vor avea preşedintele, premierul şi miniştrii, începând de luna viitoare

Data publicării:
bani roata bancnote

Salariul unui ministru

iulie: 5.300 lei

august: 13.365 lei

Salariul premierului

iulie: 6.000 lei

august: 15.108 lei

Salariul preşedintelui

iulie: 7.000 lei

august: 15.108 lei 

Gabriel Oprea: „Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară europeană să primească la finalul de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile, salariul preşedintelui României a fost mai mic decât al unor funcţionari de rang secund ai unor instituţii”.

Alături de preşedinte, bani mai mulţi vor primi şi premierul Victor Ponta, miniştrii, şefii Parlamentului şi preşedintele Înaltei Cuţti de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, vor creşte şi salariile directorilor serviciilor de informaţii.

Decizia Guvernului este lăudată şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o poziţie rezonabilă poziţia în stat. Cred că din rațiuni populiste nu s-a rezolvat această chestiune”.

Concret, potrivit acestei ordonanţe, preşedintele, premierul şi şeful Înaltei Curţi vor primi la finalul fiecărei luni de muncă peste 15.000 de lei, iar vicepremierul peste 14.000 de lei.

Aproximativ 13.000 de lei vor încasa şi miniştrii, şefii serviciilor, dar şi consilierii prezidenţiali care au rang de ministru. Executivul pregăteşte majorări pentru toţi bugetarii.

Salariul preşedintelui - 15.108 lei net

Salariul premierului - 15.108 lei net

Salariul preşedintelui IICCJ - 15.108 lei net

Salariul unui ministru - 13.365 lei net

Salariul unui şef de serviciu de informaţii - 13.365 lei net

Salariul unui consilier prezidenţial - 13.365 lei net

Legea salarizării, în septembrie

Guvernul vrea cinci categorii de salarizare, la care să fie raportate lefurile bugetarilor. Iar salariile se calculează în funcție de studii, experiență și performanță. Profesorii ori funcționarii publici debutanți sau medicii stagiari ar urma să fie plătiți cu 1.200 de lei. Potrivit cifrelor oficiale, cel puțin 900.000 de angajați ar urma să câștige mai mult.

Sindicatele mai invocă o altă anomalie. În urma creșterii salariului minim, 24 de trepte de salarizare au dispărut, iar personalul TESA câștigă acum cât un medic stagiar cu șase ani de facultate, adică 1.050 de lei.

Bogdan Hossu: „Faptul că nu s-a aplicat legea de-a lungul a șase ani face ca astăzi legea să pară perimată, deşi ea nu este”.

Proiectul ar putea fi trimis Parlamentului, pentru adoptare, în septembrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri