Ce spun experții despre politica Bucureștiului față de Moldova

Data publicării:
km0

Interesul nostru e ca Republica Moldova să nu o ia spre Est. Am văzut că vineri președintele Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a analiza instabilitatea din Republica Moldova. Pentru cei care nu interpreteaza gesturile și acțiunile de la Moscova vreau să vă spun că acesta e semnalul că Vladimir Putin nu va tolera foarte mult timp instabilitatea de la Chișinău. Și nu o va tolera pentru că și ei au interese, cum are și România legate de R. Moldova. Și, mai ales, Putin e un perfect vânător de oportunități să mai calce în picioare o țară sau un teritoriu pe care să și-l subjuge. Pentru noi, un guvern controlat de la Moscova la Chișinău este o amenințare la securitatea națională”, a declarat Traian Băsescu la o întâlnire cu simpatizanții Mișcării Populare pe care o conduce.

Fostul șef al statului are și o soluție pentru rezolvarea acestei situații. „Soluţia imediată pentru a evita surprizele este ca Bucureştiul să intre imediat în dialog cu Moscova pe tema situaţiei şi mai ales a soluţiilor pentru Chişinău”, a scris Traian Băsescu, sâmbătă, pe Facebook.

„Dacă se întîrzie, şi dacă nu ştim exact ce vrem, riscul de a afla de la televizor că s-a produs o catastrofă este major”, a avertizat el.

Moscova – BucureştiIeri, la Moscova, Preşedintele Vladimir Putin a analizat în Consiliul de Securitate al Federaţiei...

Posted by Traian Băsescu on Friday, January 22, 2016


Armand Goșu: Bătălia Rusiei e pentru mintea oamenilor


Prezent în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, istoricul Armand Goșu a declarat că fostul președinte Traian Băsescu are dreptate, iar un guvern, la Chișinău, controlat de Moscova reprezintă o amenințare nu numai pentru România, dar și pentru Ucraina.

În acest context regional, pentru Occident e pierderea, pentru americani, pentru tactica mare, poza mare. Să pierzi o piesă importantă, fie ea și mică – o țară micuță, cu o populație redusă – dar în această încleștare este o pierdere extraordinară”, a declarat Armand Goșu.

„Noi trebuie să vedem care sunt obiectivele Rusiei. De doi ani vorbim de hybrid war (război hibrid - n.r.), vorbim de cele patru spații în care se desfășoară războiul. Ultimul spațiu, cel modern, de astăzi, e mintea oamenilor, unde e bătălia mare, pentru emoție, ca să câștigi simpatia, or aici e lupta mare pe care o dă Rusia și aici punctează Putin în acest moment, pentru că având un guvern în spatele căruia se vede rânjetul lui Plahotniuc, om care în sondajele de opinie este detestat de peste 90 și... la sută din populație, al cărui partid, PDM, apare cu 1 la sută în sondaje, deci tot acest transfer de emoție negativă se duce spre Occident, care e perceput la Chișinău ca susținător al lui Plahotniuc, ca susținător al guvernului Pavel Filip, ca susținător al corupției – din rațiuni geostrategice, e drept. De-aici și moldovenii, basarabenii, care vin și spun: nicio rațiune geostrategică nu merită să ne vindeți lui Plahotniuc! (...)”, a explicat istoricul Armand Goșu.

El consideră că în cele din urmă Europa este cea care este compromisă. „După șapte ani de integrare europeană, Moldova vedem că e un eșec: ce-au reușit să construiască acolo? Au reușit să construiască un regim oligarhic!”, a spus Armand Goșu.

Este un eșec, deopotrivă, al Uniunii Europene, admite Armand Goșu.

Analistul Dorel Șandor: Șantajul cu Rusia, o șmecherie ieftină

Analistul politic Dorel Șandor consideră că „șantajul cu Rusia este o șmecherie ieftină” din partea Occidentului. „Frica băgată că vin rușii, vor conduce, își pun guvernul lor și-n condițiile astea nu facem nimic substanțial, doar vorbim, arată deja după câțiva ani de zile care este rezultatul. Evident, poziția geostrategică a Rusiei este așa cum o cunoaștem: să-și extindă zona de dominație, s-o consolideze. Întrebarea e: în acești ani, tot speriindu-ne cu Moscova, ce-am făcut? Nu numai România, ce-a făcut NATO? Ce-a făcut Uniunea Europeană? Numai conferințe și acorduri! Investiții, transfer de influență instituțională superficială. Este un eșec al Bruxelles-ului”, a spus Dorel Șandor.

„Și asta vrea să pună sub reflectoare Moscova acum”, a intervenit Armand Goșu. „Și mai mult, este o compromitere a Bucureștiului (...) România nu face acolo, prin această politică, nu face decât să arunce în aer intelectualitatea proromânească, proeuropeană, chiar prounionistă de la Chișinău, îngroapă proiectul unionist care o să mai fie fluturat doar de două-trei ONG-uri finanțate dintr-un grant al SRI-ului sau nu știu ce. Deci, este o crimă ce se întâmplă acum din partea guvernanților de la București care nu vor să înțeleagă sau sunt ticăloși și înțeleg foarte bine ce se întâmplă”, a punctat Armand Goșu.

„Eu cred că e vorba de indiferență și superficialitate”, a conchis Dorel Șandor.

Întrebat dacă nu e vorba și de bani, dacă România nu trebuia să procedeze cumva precum Germania de Vest, care a pompat bani în Germania de Est, Armand Goșu a spus că Germania de Est nu avea un Plahotniuc care să controleze justiția. „Tu nu poți să trimiți investiții din România în Moldova, pentru că sistemul de justiție de-acolo este controlat”, a subliniat Armand Goșu. 

„Prin politica actuală a Bucureștiului nu facem decât jocul Moscovei. (...) Să primești la câteva zile un premier care a fost votat ilegal aproape, cu încălcarea regulamentelor, hoțește, în 30 de minute, ca să primești, la nicio săptămână, un premier care și-a depus jurământul noaptea, a doua zi fostul purtător de cuvânt al președintelui își dă demisia spunând că asupra președintelui s-au făcut presiuni inimaginabile, înseamnă că ori ești ticălos, ori faci jocul Rusiei și atunci, Dumnezeule, asta e!”, a spus istoricul Armand Goșu la Digi24.

„Mai există și o explicație mult mai simplă, e explicație care se referă la amatorism, superficialitate și improvizație. (...) S-ar putea să fie, sigur, într-un joc extern abil, exploatarea acestui amatorism”, a încheiat Dorel Șandor, îndemnând să fie așteptate rezultatele vizitei pe care marți o va face în România noul premier moldovean.

Noul premier moldovean este un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, fost coleg de facultate, iar Plahotniuc - în privința căruia există suspiciuni că a spălat miliarde de dolari ai mafiei rusești - a acaparat toate structurile statului, a subliniat Armand Goșu. El a schițat și un portret al controversatului om de afaceri de peste Prut:

(VIDEO. Cine este Vlad Plahotniuc. Explicațiile lui Armand Goșu)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri