Ce urmărește România la negocierile pe Brexit

Data actualizării: Data publicării:
iohannis la cotroceni inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis va participa, mâine, la reuniunea specială a Consiliului European, de la Bruxelles, dedicată găsirii unui mandat general de negociere pentru discuțiile UE-Marea Britanie. Printre altele, șeful statului va pleda pentru ca UE și Marea Britanie să își respecte obligațiile angajate înainte de momentul retragerii. Inclusiv în ceea ce privește protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii.

iohannis la cotroceni inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a prezentat, cu explicații, mandatul președintelui Klaus Iohannis în cadrul negocierilor pe Brexit.

„Lista de elemente care vor fi susținute de președintele Klaus Iohannis în cadrul reuniunii de la Bruxelles:

- Menținerea unității celor 27 de state membre ale UE în procesul de negociere a Brexitului, inclusiv în apărarea principiilor și a libertăților fundamentale pe care este construită Uniunea.

- Diminuarea pe cât posibil a efectelor negative pe care le presupue asumarea acestui pas de părăsire a UE de către Marea Britanie.

- Orice acord între România și Marea Britanie trebuie să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații, asigurându-se și condiții pe deplin egale pentru cele două părți implicate în acest proces de negociere.

- Menținerea integrității pieței unice. Acest lucru presupune și asigurarea unui acces egal și nediscriminatoriu la aceasta pentru companiile și cetățenii din toate statele membre ale UE.

- Abordarea graduală a negocierilor. Un prim pas ar fi această negociere pentru a se ajunge la un acord privind retragerea Marii Britanii din UE. Acordul acesta ar trebui să conțină elemente explicative referitoare la garantarea drepturilor cetățenilor pe baze reciproce, respectarea obligațiilor financiare asumate de Marea Britanie, precum și identificarea de soluții privind definirea frontierei dintre Marea Britanie și Irlanda. Un al doilea pas în cadrul acestui proces pe care îl presupune Brexitul ar trebui să fie ajungerea la un acord în legătură cu viitoarele relații dintre Marea Britanie și UE.

- Pentru România, obiectivul principal în negocieri este protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii. Aceasta presupune ca prioritate protejarea drepturilor cetățenilor europeni și a familiilor acestora, cu evidențierea faptului că pentru fiecare cetățean membru al UE și pentru familiile acestor cetățeni să existe respectarea dreptului la a trăi, a munci și a studia in fiecare stat membru al UE.

- Acordul de retragere va trebui să asigure că UE și Marea Britanie își vor respecta obligațiile pe care le-au angajat înainte de momentul retragerii. Este important să nu fie afectat bugetul UE și cadrul financiar multianual 2014-2020, în primul rând fondurile pentru coeziune și pentru agricultură.”

Acum câteva zile, la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru Brexit, premierul Sorin Grindeanu declara că decizia României este să rămînă aliată cu Marea Britanie, indiferent de locul pe care ţara îl va avea, în afara sau în interiorul UE. Șeful Executivului mai spunea că prioritatea numărul unu este ca acest proces să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc, muncesc sau învaţă în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri