Ceartă şi ironii în spatele uşilor închise. Cum au negociat PSD şi PNL un post de vicepreşedinte al Senatului 

Data publicării:
senat2 27martie 5257308-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu

Cele două tabere şi-au disputat aprig un post de vicepreşedinte, ce trebuia cedat, la schimb, de social-democraţi grupului PNL.

Foştii parteneri de guvernare s-au certat mai bine de jumătate din şedinţa Biroului Permanent al Senatului. Cum în plen urma să fie validat, în funcţia de preşedinte al acestei Camere, Călin Popescu Tăriceanu, la propunerea PSD, liberalii au cerut social-democraţilor să le cedeze postul de vicepreşedinte. Cei de la PSD au invocat însă procedurile pentru a tergiversa momentul.

„Dumneavoastră spuneţi acum: eu ştiu că o să fie Tăriceanu, sigur o să fie Tăriceanu. În practica Regulamentului poate să apară oricare alt membru pentru că fiecare grup parlamentar are dreptul să-şi propună… şi atunci, iarăşi se dă peste cap toată configuraţia”, a susţinut vicepreşedintele Cristian Dumitrescu, conform discuţiei postate pe pagina oficială a Senatului.

„Nu ne puteţi lăsa pe noi cu un chestor şi cu un secretar, nici măcar o oră, nu o zi sau o săptămână (…) Astăzi, conform Regulamentului, trebuie să rezolvăm problema. (...) Timp de o săptămână, Partidul Naţional Liberal nu este reprezentat în Biroul Permanent, conform cu ponderea pe care o are în Senat”, a replicat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

Iritaţi de insistenţele PNL, senatorii PSD au trecut la ironii.

„Numirea acestui vicepreşedinte, al treilea, al dumneavoastră, ar schimba ceva în majoritatea Biroului Permanent?”, a întrebat Ilie Sârbu, făcând aluzie la noua majoritate construită de PSD.

Cearta a provocat amuzamentul democrat-liberalilor.

„Noi, cei de la PDL, am luat decizia să desemnăm o candidatură la funcţia de preşedinte al Senatului şi dacă vom câştiga, sunt convins că vom elimina aceste discuţii”, a plusat chestorul Traian Igaş.

Taberele au ajuns la un compromis abia a doua zi. Senatorul PSD Florin Constantinescu şi-a anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Senatului.

Social-democraţii au obţinut însă o victorie de orgoliu: amânarea cu o săptămână a unui vot în plen pentru instalarea liberalului Marius Obreja în această funcţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri