Cinci organizaţii cer demisia lui Călin Popescu Tăriceanu

Data actualizării: Data publicării:
cpt

Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Expert Forum (EFOR), Freedom House România (FH), Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi mişcarea civică Iniţiativa România (IR) au cerut, luni, „demisia imediată” a preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, deoarece a solicitat parlamentarilor să blocheze cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor în dosarele penale instrumentate de DNA.

cpt

Ca preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, domnul Tăriceanu nu are dreptul să facă uz de funcţie pentru a ataca şi discredita instituţii independente ale statului şi să folosească tribuna Senatului pentru a determina încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, prevăzut de art. 1 al Constituţiei României”, scriu cele cinci organizaţii, într-un comunicat comun.

Centrul Român de Politici Europene, Expert Forum, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi Iniţiativa România susţin că, în calitate de preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a folosit funcţia publică pentru a bloca activitatea unei instituţii independente a statului şi pentru a instiga o instituţie politică, din sfera puterii legislative, împotriva sistemului judiciar.

„În calitate de persoană privată, domnul Tăriceanu va avea posibilitatea şi libertatea de a critica orice instituţie a statului doreşte, fără a mai instiga împotriva înfăptuirii justiţiei”, mai arată cele cinci organizaţii, potrivit News.ro.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut apel la parlamentari să nu mai voteze nicio cerere DNA de ridicare a imunităţii, până la finalul actualei legislaturi.

„Este binecunoscută poziţia mea potrivit căreia DNA nu mai slujeşte de mult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii. Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle şi trâmbiţe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanţe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care şi-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidaţi nedoriţi şi incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, susţine preşedintele Senatului, într-un „apel către parlamentari” postat şi pe site-ul Senatului.

El spune că întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenţia procurorilor de la DNA, coincidenţă, cu doar două luni înainte de alegeri.

Ulterior, la Digi24, el a declarat că scopul "apelului" său către parlamentari „nu a fost de a face valuri, ci de a atrage atenţia la modul foarte serios că Parlamentul, de o bună bucată de vreme, este o ţintă de discreditare”, DNA fixându-şi ca scop „anchetarea cu exclusivitate a membrilor Parlamentului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri