Cine este Corina Șuteu, propunerea premierului pentru Ministerul Culturii 

Data publicării:
suteu

 Foto: Facebook

Corina Şuteu, noua propunere pentru Ministerul Culturii

Corina Şuteu a fost director al Institutului Cultural Român New York, dar şi şefa UNITER şi a fost recomandată chiar de către ministrul demisionar Vlad Alexandrescu.

Corina Şuteu a fost implicată în numeroase proiecte culturale, precum „Bucureşti, Capitala europeană a culturii 2021", iar în Guvernul Cioloş aceasta s-a ocupat de politici şi strategii pentru cultură. Totodată, s-a luptat şi pentru modificarea Legii Cinematografiei.

De altfel, noua propunere pentru portofoliul de la Cultură şi-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. 

Corina Șuteu absolvit Facultatea de Litere, specializarea română-engleză la Universitatea București (1983) și un master în management cultural, Mastere Spécialisé Européen en Management des Entreprises Culturelles (Dijon, Franța) (1991), potrivit Agerpres.

După terminarea studiilor, a fost profesor de română-engleză la Liceul Agro-industrial Făgăraș (1983-1987) și redactor la Revista „Teatrul" (1987-1989).

A ocupat funcția de director al Uniunii Teatrale din România (1991-1993) și al Theatrum Mundi, în prezent, Metropolis (1993-1995).

A fost director al Masterului Specializat în Management cultural european din Dijon, Franța (1995-2001), președinte al Forumului rețelelor culturale europene (1995-2002) și director al Institutului Cultural Român din New York (2006-2012).

De asemenea, Corina Șuteu a fost consultant pentru diverse programe ale Uniunii Europene, Consiliul Europei, UNESCO, rețele culturale europene, diferite organisme culturale și de cercetare pe plan internațional: expert pentru mai multe programe ale Consiliului Europei (1991-2002); expert pentru direcția de politici culturale pe probleme de formare în management cultural și politici culturale în cadrul UNESCO (1995-2005); expert în cadrul UE, contribuind la studiul despre mobilitatea artiștilor în Europa (1998-2005); expert coordonator pentru proiectul de educație permanentă a profesioniștilor în cadrul programului Phare "Dimensiunea Culturală a Democrației" (2000); expert național pentru studiul "The State of Cultural Cooperation in Europe", realizat la solicitarea Comisiei Europene (2003).

A fondat și a condus Asociația culturală ECUMEST (1998-2005), specializată în politici culturale, care a militat pentru pentru emanciparea instituțională a sectorului culturii în Romania și în Europa centrală și de est. Membră în comitetul de conducere al a Informal European Theatre Meeting (1992-1998).

În 2012, a fondat, împreună cu criticul de film Mihai Chirilov, Romanian Film Initiative, care organizează Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema.

Vlad Alexandrescu: Corina Șuteu ar putea să ducă mai departe reforma pe care am început-o

Vlad Alexandrescu a precizat, vineri, că numele vehiculat ca fiind succesorul său în funcție - Corina Șuteu - corespunde standardelor sale.

Eu cred că echipa pe care am adunat-o la Ministerul Culturii este o echipă foarte performantă care are multe componente, multe valenţe. Toţi sunt foarte buni. Pe Corina Şuteu am rugat-o să ni se alăture încă din februarie. Şi a lucrat foarte mult pe partea de cultură vie şi eu cred că ar putea să ducă mai departe reforma pe care am început-o”, a spus Vlad Alexandrescu.

Premierul Dacian Cioloș l-a revocat astăzi din funcție pe Vlad Alexandrescu și a trimis noua propunere pentru portofoliul de la Ministerul Culturii președintelui Klaus Iohannis.

„Așa cum am anunțat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului președinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în functia de ministru al Culturii a doamnei Corina Șuteu, în dorința de a continua procesul de reformă”, se arată într-un comunicat al Guvernului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri