Cioloș anunță că duminică iese la proteste: Pachetul pentru legile justiției trebuie retras complet din Parlament

Data publicării:
Ciolos la protest_InquamPhotos Octav Ganea (2)
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul premier Dacian Cioloș susţine că pachetul de modificare a legilor justiţiei trebuie retras complet din Parlament şi anunţă că duminică seară se va afla în stradă alături de protestatari. El afirmă că există o legitimitate dată de vot, dar liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE au început să o piardă în momentul în care „au început să se atingă de legile justiţiei”.

Ciolos la protest_InquamPhotos Octav Ganea (2)
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Există o legitimitate dată de vot, de buna funcţionare a instituţiilor într-un stat de drept. Există o legitimitate care izvorăşte din încrederea oamenilor, care se bazează pe onestitatea cu care un om politic se raportează la o decizie. Promisiunile mincinoase, atacul la principiile fundamentale ale unui stat democratic - cum este independenţa justiţiei, anulează această legitimitate. Lipsa încrederii nu poate fi compensată de nicio funcţie. În momentul în care au început să se atingă de legile justiţiei, liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE au început să piardă această legitimitate”, a scris pe Facebook. sâmbătă seară, Dacian Cioloş, relatează News.ro. 

Fostul premier afirmă că pierderea încrederii vine dintr-un motiv simplu:  „au interese directe în modul în care justiţia îşi face treaba, sunt vizaţi direct în dosare aflate în diferite etape în justiţie”.

„Şi ei, şi colegii lor de partid, s-au făcut că nu văd acest enorm conflict de interese. Cum să ai încredere în lupi să facă legile la stână? De aceea, indiferent ce tactică ar adopta în dezbaterile şi votarea modificărilor propuse la legile justiţiei, liderii actuali ai majorităţii parlamentare nu mai pot avea încrederea noastră pe acest subiect. Cu siguranţă, încrederea mea au pierdut-o de mult”, se mai arată în mesajul fostului premier.

Acesta susţine că „pachetul de modificare a legilor justiţiei trebuie retras complet din Parlament”, iar modificările ar trebui dezbătute de experţi. În plus, Cioloş consideră că ar trebui consultată Comisia de la Veneţia.

„Fără o abordare deschisă, participativă, prin care să se demonstreze că orice eventuale modificări sunt facute numai în interesul ameliorării actului de justiţie şi nu pentru a servi interese personale ale unor politicieni aflaţi temporar la putere, orice astfel de iniţiativă nu poate stârni decât suspiciune”, mai spus Cioloş.

Acesta îşi încheie mesajul anunţând că duminică seară va fi în stradă alături de protestatari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri