Cioloș: Avem nevoie de o Constituţie adaptată după lecţiile pe care le-am parcurs

Data publicării:
Dacian Ciolos la Digi24_22 noiembrie (1)

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, vineri, în discursul susţinut la aniversarea Curţii Constituţionale, că este nevoie de o reformă profundă a statului, o reîmprospătare a clasei politice, de dezbateri profunde din care să rezulte o lege fundamentală adaptată, care instituţional să reflecte lecţiile şi experienţele democratice pe care România le-a parcurs deja ca stat.

Dacian Ciolos la Digi24_22 noiembrie (1)

”Dacă vrem ca România să crească, dacă vrem ca România să se dezvolte, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, le asumăm.  Avem nevoie de dezbateri profunde, de substanţă, din care să rezulte o lege fundamentală adaptată, care instituţional să reflecte lecţiile şi experienţele democratice pe care le-am parcurs deja ca stat, iar ca substanţă, să reflecte consensul real al societăţii asupra drepturilor şi libertăţilor de care dorim să ne bucurăm şi pe care le merităm toţi ca cetăţeni”, a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de news.ro

Prim-ministrul a explicat că, pentru a asigura pârghiile constituţionale necesare aplicării proiectului de ţară, avem nevoie de o schimbare de metodă, o schimbare a modului în care sunt dezbătute temele publice. 

”Faptul că avem puncte de vedere diferite, poziţii diferite este un element absolut firesc al pluralismului democratic. Dar dezbaterea democratică nu este aceea în care prevalează punctul de vedere majoritar asupra celui minoritar, în care este punctul meu de vedere sau nimic. Dezbaterea democratică este aceea când ne ascultăm, nu doar auzim, unii pe ceilalţi, în care se naşte astfel un punct de vedere comun, un punct de vedere îmbogăţit cu perspectiva celuilalt. În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană”, a arătat Cioloş. 

Şedinţa festivă a Curţii Constituţionale prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi a 25 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1991 a fost deschisă de discursul Patriarhului Daniel care şi-a exprimat bucuria de a găzdui acest eveniment la Palatul Patriarhiei. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri