Circ în Parlament pe tema interzicerii animalelor la circ

Data actualizării: Data publicării:
elefant circ

Circ în Parlament. Senatorii s-au amuzat de propunerea unui coleg care a scris un proiect de lege ce interzice folosirea animalelor în spectacole de dresură. Mulţi au părut să creadă că leii şi elefanţii merg de plăcere în două picioare şi au luat în glumă explicaţiile despre chinurile prin care trec vietățile. În cele din urmă, propunerea a fost respinsă.

Deputatul Remus Cernea nu mai vrea să vadă animale chinuite pentru amuzamentul spectatorilor.

„Nivelul de civilizație al unei societăți se vede și prin modul în care această societate tratează animalele. La circuri animalele sălbatice sunt chinuite, torturate. De multe ori sunt învățate prin înfometare”, spune Remus Cernea, inițiatorul legii.

Tema serioasă a alunecat în lecţii de zoologie. Senatorul Ilie Sârbu, cunoscut ca un vânător pasionat, a simţit nevoia să intervină. După care, fiecare a vorbit despre ce i-a trecut prin minte.

„Nu e suficient ce aţi spus. Leul, cât e el de rege al junglei, cât e de puternic, are frică de un singur animal. Ştiţi care e? Hiena”, a spus Ilie Sârbu.

„Pe mine mă depăşesc aceste discuţii. Cine de cine are frică. Eu personal, am frică doar de nevasta mea”, a fost replica senatorului liberal Sebastian Grapă.

„Bine că recunoşti public”, i-a răspuns un parlamentar din sală.

Printre puținii susținători ai lui Remus Cernea a fost senatorul PC Cristiana Anghel.

„Animalele au suflet. Ultimele studii așa spun, și cele sălbatice, și cele domestice. Animalele simt! Ce am zice noi dacă am fi închiși într-o cușcă și am fi ținuți acolo toată viața?”, a spus ea.

Contestatarii proiectului scot copiii în faţă.

„Nu pot să nu mă gândesc la bucuria copiilor din orașele de provincie, unde nu există grădină zoologică și când vine circul se duc toți copiii să vadă elefantul sau elefanții, se duc la cușca leului”, a spus senatorul PSD Georgică Severin.

Decizia finală va fi luată de plenul Camerei Deputaţilor. Asociaţiile de protecţie a animalelor speră că hotărârea va fi asemănătoare celei luate de 14 ţări din Uniunea Europeană, care au interzis folosirea animalelor în spectacolele de circ. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri