Coaliția PSD-ALDE îi cere lui Toader sancționarea lui Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
170714_ZIUA_FRANTEI_10_INQUAM_Photos_George_Calin dragnea kovesi

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, condusă de deputatul PSD Oana Florea și în care majoritatea este deținută de PSD și ALDE, îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să ia „măsurile pe care le consideră necesare” împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, acuzată că și-a încălcat jurământul și a ignorat decizia Curții Constituționale.

170714_ZIUA_FRANTEI_10_INQUAM_Photos_George_Calin dragnea kovesi
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

„Considerăm că prin refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de Parlamentul României în cadrul funcției sale de control, doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, a încălcat jurământul depus la învestirea în funcție, jurământ prevăzut de Constituție, și a încălcat dispozițiile deciziei Curții Constituționale 611/2017 săvârșind abatere disciplinară, potrivit dispozițiilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Pe cale de consecință, vă solicităm să dispuneți măsurile pe care le considerați necesare în această situație”, se arată în scrisoarea transmisă de parlamentari ministrului Justiției, semnată de deputatul PSD Oana Florea.

În scrisoare se menționează că, prin Decizia nr. 611/2017, Curtea Constituțională a constatat „obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României - comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”.

Potrivit sursei citate, șefa DNA a fost invitată să participe la mai multe ședințe ale comisiei, dar aceasta a refuzat să se prezinte.

Ca urmare, se solicită intervenția lui Toader, „având în vedere faptul că ministrul Justiției exercită control asupra procurorilor, prin procurori anume desemnați, ministrul Justiției este cel care face propunerea în funcția de procuror-șef al DNA” și ținând cont de faptul că procurorii, înainte de a începe să-și exercite funcția, depun un jurământ de credință de a respecta Constituția și legile țării, de a-și îndeplini atribuțiile „cu onoare, conștiință și fără părtinire”.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat de patru ori invitația la audieri formulată de Comisia de anchetă parlamentară. Ultima dată, pe 14 noiembrie, când șefa DNA le-a transmis parlamentarilor, printr-o scrisoare, că nu deține „informații și/sau documente necesare clarificării împrejurărilor și cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare”.

Chiar dacă ministrul Tudorel Toader formulează propunerea de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, ultimul cuvânt îl are, pe actuala legislație, președintele Klaus Iohannis.

La începutul lunii noiembrie, șeful statului și-a manifestat încrederea în justiția românească. „Justiția funcționează bine, am încredere în justiția din România”, a declarat Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri