Codul Penal încinge spiritele: Tăriceanu şi Dragnea îl ameninţă pe Cioloş cu Parlamentul şi Curtea Constituţională

Data publicării:
tariceanu dragnea covrigi epitesti

"Vorbind despre ordonanța de urgență pentru modificarea a peste 140 de articole din Codul penal și din Codul de procedură penală, am văzut, din păcate, în spațiul public puține voci, opinii care să ia atitudine împotriva acestei practici pe care Guvernul a adoptat-o. Trebuie să subliniez faptul că, din experiența mea de prim-ministru și de parlamentar, nu putem să gândim că o astfel de procedură va fi utilizată de actualul Guvern. De altfel, vă imaginați că, dacă eu, la momentul la care exercitam această funcție, aș fi dorit să fac o astfel de modificare a Codului penal sau a Codului de procedură prin ordonanță, probabil că aș fi stârnit o furtună. Există o problemă serioasă dincolo de această chestiune procedurală, care este anormală, și anume: Curtea Constituțională, nu o dată, a sancționat modificările care sunt aduse legislației privitoare la drepturile și libertățile fundamentale prin ordonanță de urgență. Modificările referitoare la aceste probleme care țin de fundamentul democrației, drepturile și libertățile individului nu pot fi făcute prin ordonanță de urgență, de aceea îmi rezerv posibilitatea de a sesiza CCR și am dat astăzi în lucru departamentului legislativ să studieze această chestiune și să pregătească, dacă avem baza juridică, să sesizăm Curtea", a declarat, luni, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.

Potrivit lui Tăriceanu, Guvernul nu ar fi avut dreptul să meargă pe calea ordonanţei de urgenţă în condiţiile în care la Parlament au fost depuse mai multe iniţiative de modificare a celor două Coduri.

"Direcția legislativă se va ocupa de inventarierea tuturor acestor propuneri și aici va fi încă un element suplimentar pe care probabil voi decide sesizarea CCR. Până pe data de 6 iunie vor fi pregătite aceste lucruri, când activitatea Parlamentului va fi reluată", a precizat Tăriceanu.

Nici preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a scăpat ocazia de a critica Executivul pentru această soluţie.

Dragnea nu a adus în discuţie arbitrajul Curţii Constituţionale, însă a arătat că actul normativ emis de Guvern va ajunge la un moment dat în Parlament, unde PSD are o poziţie confortabilă.

Modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, prin ordonanţă de urgenţă, a urmărit aducerea unor clarificări corespunzătoare indicațiilor făcute de Curtea Constituțională, explica săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

CONTENT

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri