Codul rutier cu proiecte îndrăzneţe. Folosirea abuzivă a claxonului ar putea duce la suspendarea permisului

Data publicării:
masini coada strada

O astfel de imagine ar putea deveni obişnuită în România. O propunere legislativă i-ar putea obliga pe şoferi să îşi transporte animalele de companie în cuşti speciale atunci când le plimbă cu autoturismul.

„Scopul cuştii sau centurii de siguranţă pentru caţel este dublu. O dată protejează animalul, apoi şoferul sau pasagerul”, spune Robert Caraman instructor dresaj.

Cuştile câinilor ar urma să fie ancorate la rândul lor în centuri de siguranţă. Ideea nu e nouă. În Italia, de exemplu, legea transportului animalelor de companie cu autoturismul propriu a intrat în vigoare de mai bine de 5 ani. La fel şi în Ungaria. Nu înainte însă ca specialiştii în siguranţă rutieră să facă inclusiv teste de impact în care au fost folosit câini-manechin.

O altă propunere de completare a codului rutier din România îi vizează pe cei care folosesc claxonul mai des decât ar trebui.

În cazul claxonatului excesiv propunerea spune că şoferul şi-ar putea pierde permisul de conducere. Problema vine însă atunci când agentul rutier ar putea fi obligat în instanţă să demosntreze de câte ori a claxonat şoferul şi care a fost motivul.

Grele ar fi pedepsele şi în cazul bicicliştilor prinşi că pedalează fără sonerie. Amenda propusă de parlamentari e de o mie de lei. Mai mult decât plăteşte acum un şofer care nu semnalizează schimbarea direcţiei de mers, de exemplu. În toate aceste cazuri iniţiatorii proiectelor se scuză şi spun că au o procedură clară de respectat: întâi se gândeşte legea, abia apoi se cere şi părerea celor abilitaţi să o aplice.

Respectăm procedura parlamentară. Iar procedura parlamentară de dezbatere şi adoptare prevede expres această consultare care se face după emiterea proiectului de lege”, declară Ion Stan, deputat PSD.

Parlamentarii români nu sunt singurii care au de gând să revoluţioneze codul rutier. În Canada şoferii pot fi amendaţi chiar dacă îşi blochează propria alee de acces. Iar în Africa, animalele sunt cele care au prioritate în intersecţii. Înapoi în România, toate proiectele enumerate anterior vor fi discutate începând de mâine în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri