Comentariu Bloomberg: Klaus Iohannis „este eroul momentului, dar puterile sale constituţionale sunt limitate”

Data publicării:
Klaus Iohannis receptie - presidency.ro 1

„Există un val puternic de aşteptări de la el”, a declarat pentru Bloomberg Michael Taylor de la Oxford Analytica, o firmă de consultanţă strategică, notează Mediafax.

Klaus Iohannnis, „eroul momentului”

„El este eroul momentului, dar puterile sale constituţionale sunt limitate”, a avertizat Taylor, referindu-se la noul preşedinte român, care a obţinut duminică dreptul să numească judecători şi să stabilească politica externă a României, principalele atribuţii ale şefului statului.

Campania electorală, umbrită de scandaluri de corupție

Al cincilea preşedinte de la căderea comunismului s-a instalat la putere după o campanie electorală umbrită de scandaluri de corupţie în cadrul partidului premierului Victor Ponta, în urma unor îndemnuri adresate Bucureştiului de către Uniunea Europeană (UE) de a lupta mai puternic împotriva acestui fenomen, notează compania media, adăugând că Iohannis a inclus între priorităţile sale această luptă, alături de Educaţie şi Sănătate, în discursul de la învestirea în funcţie.

Klaus Iohannis a cerut Parlamenului să ridice imunitatea aleşilor investigaţi pentru corupţie

În ziua de după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, el a cerut Parlamenului să ridice imunitatea aleşilor investigaţi pentru corupţie, iar măsura a fost aprobată în câteva ore, aminteşte compania, apreciind că triumful pe care l-a obţinut a „zguduit” coaliţia aflată la putere, pe care Ponta, contracandidatu său înfrânt, s-a gândit s-o consolideze printr-o remaniere.

Klaus Iohannis, criticat pentru lipsa de vervă în discursul public

Unul dintre lucrurile pentru care este criticat Iohannis, primul membru al une minorităţi etnice devenit preşedinte, este lipsa de vervă în discursul public, mai scrie Bloomberg, notând că el a răspuns veştii că a fost ales în funcţia de şef al statului, la un miting, spunându-le susţinătorilor "vreau să le mulţumesc celor care m-au votat, iar acum sunt pregătit să merg la serviciu". "Chiar şi aşa, abordarea sa reprezintă o gură de aer proaspăt pentru mulţi", comentează Bloomberg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri