Comisia SRI cere demiterea generalului Dumitru Dumbravă. Printre motive, colaborarea cu procurorul din dosarul „Tel Drum”

Data actualizării: Data publicării:
claudiu manda 170919_COMISIA_SRI_DANIEL_DRAGOMIR_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_ (1)

Așa după cum anunțase senatorul PSD Claudiu Manda încă de luni seara, Comisia pentru controlul SRI a aprobat propunerea de a cere eliberarea din funcție a generalului SRI Dumitru Dumbravă. Decizia a fost luată cu cinci voturi „pentru” și trei voturi „împotrivă”. Opoziția a catalogat drept „politică” hotărârea impusă de majoritatea PSD-ALDE.

claudiu manda 170919_COMISIA_SRI_DANIEL_DRAGOMIR_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_ (1)
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Claudiu Manda a explicat, luni, motivele pentru care va propune cererea de eliberare din funcție a generalului SRI, care este și secretar general al Serviciului.

„O să discutăm și o să analizăm aspectele spuse de domnul Dumbravă în cadrul comisiei și lucrurile spuse în plus, apărute de la acea audiere. Eu am avut inclusiv o discuție cu o parte dintre cei care au prezentat în spațiul public diferite lucruri. Spun că le confirmă și le vor confirma ca mărturie în fața comisiei. Probabil că o să îi cerem demisia domnului Dumbravă, pentru că nu putem să continuăm această analiză cu domnul Dumbravă în poziția de secretar de general al Serviciului Român de Informații”, a precizat deputatul PSD.

Manda a apreciat că analizele comisiei nu pot fi continuate în contextul în care Dumitru Dumbravă își păstrează funcția.

„Eu spun că din lucrurile pe care le-am mai discutat, în toată această perioadă, care au apărut inclusiv în spațiul public, inclusiv afirmațiile domnului Dumbravă, rămâne ca toate aceste analize să le facem, dar nu cred că le putem face cu domnul Dumbravă pe poziția de secretar general”, a precizat el.

Săptămâna trecută, după audierea lui Dumitru Dumbravă în Comisia pentru controlul SRI, Manda relata că acesta a spus că o cunoaște pe procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul „Tel Drum”, în care este urmărit penal președintele PSD, Liviu Dragnea.

„A spus că se cunosc, că au colaborat, că Lăncrăjan a colaborat bine cu SRI, că au fost şi momente în care au avut şi dispute. Au fost momente în care Lăncrăjan viza o serie de persoane din SRI şi a încercat să explice şi au fost tensiuni la momentul respectiv, spunând că este în competenţa Parchetului Militar să urmărească dacă s-au săvârşit infracţiuni”, a relatat Claudiu Manda, precizând că Dumbravă a negat că ar fi ajutat-o pe Lăncrănjan în carieră.

Tot deputatul PSD a relatat că Dumbravă ar fi vorbit despre întâlnirile pe care le-ar fi avut, cu judecători și procurori, la Curtea de Apel București, Înalta Curte de Casație și Justiție, Tribunalul Militar sau Parchetul Militar.

În replică la declarațiile de luni ale senatorului PSD Claudiu Manda, Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI a hotărât, în ședința de marți, ca dialogul interinstituțional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului, informează un comunicat al Serviciului.

„Serviciul Român de Informații a luat act de declarația făcută în mass-media de către președintele Comisiei parlamentare de control asupra activității SRI, domnul senator Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a unui ofițer cu atribuții administrative din cadrul SRI. (...) Pentru a elimina suspiciunile menționate de președintele comisiei, domnul Claudiu Manda, în ceea ce privește corespondența între SRI și comisie, Biroul Executiv a hotărât, în ședința de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstituțional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului”, se arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri