Conflictul de interese, dezincriminat parțial. Aleșii își pot angaja rudele

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Parlamentarii dezincriminează parţial conflictul de interese. Funcţionarii publici nu vor mai putea fi acuzaţi dacă angajează o persoană cu care au lucrat în ultimii 5 ani. Iar dacă cel angajat îi este rudă, atunci procurorii trebuie să demonstreze că a prejudiciat interesul public. Modificările au fost aduse Codului penal de către deputaţii din Comisia Juridică.

Definiția conflictului de interese a fost schimbată radical, printr-un amendament depus la Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Prin articolul 301 din Codul Penal, așa cum a fost modificat, procurorii trebuie să demonstreze că „este prejudiciat interesul public”. Este o sintagmă, spun specialiștii, greu de definit. Parlamentarii din Comisia Juridică nu sunt de acord cu acest lucru și dau și un exemplu: dacă un funcționar public își angajează o rudă competentă, care primește un salariu pentru că-și face bine treaba, nu se poate vorbi despre un prejudiciu al interesului public.

Dacă legea va fi adoptată și de plenul Camerei Deputaților, camera decizională în acest caz, funcționarii publici își pot angaja rudele, câtă vreme acestea sunt competente, relatează Digi24.

De asemenea, pot fi angajate și persoanele cu care funcționarul public a avut raporturi comerciale timp de cinci ani.

Conflictul de interese a fost, de altfel, redefinit: se va numi „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Cei care vor fi găsiți vinovați de această faptă riscă o condamnare cu închisoare de la 1 la 5 ani și nu vor mai putea ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Eugen Nicolicea, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților: Dacă angajează o rudă proastă în dauna unui tânăr competent e un prejudiciu, pentru că activitatea instituţiei merge mai rău. Dacă alegi o rudă genială care a luat premiul Nobel în dauna unui prostălau care nu e rudă cu tine, evident că nu e un conflict de interese.

Reporter: Îşi vor putea angaja rudele?

Eugen Nicolicea: Păi puteau şi până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri