Conflictul Dragnea-Iohannis nu e nou. Firul acuzaţiilor de trădare şi minciună

Data publicării:
Klaus Iohannis Liviu Dragnea agerpres
Consultarea presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantii PSD in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

Modul în care Guvernul a ales să legifereze în domeniul justiţiei a scos în stradă sute de mii de oameni timp de 14 zile. Aceştia au cerut demisia Executivului. În paralel, mii de protestatari s-au adunat la Cotroceni în ultima săptămână, pentru a cere demisia preşedintelui Klaus Iohannis pe motiv că şi-ar fi încălcat rolul de mediator. Acest tablou al celor "două Românii", astfel cum des a fost descrisă această situaţie – menţine în scenă şi îi reactivează pe cei doi adversari politici: Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis. Divergenţele dintre cei doi nu sunt recente, primele replici acide fiind aruncate în 2014 când Dragnea l-a acuzat pe Iohannis că, în 2009, a trădat PSD, susţinându-l pe Traian Băsescu.

Klaus Iohannis Liviu Dragnea agerpres
FOTO Agerpres

În septembrie 2014, Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier, îl acuza pe Klaus Iohannis de minciună în scandalul pe tema participării sale la negocierile din 2009, la sediul GRIVCO, alături de Dan Voiculescu.

Pe atunci preşedinte al PNL şi candidat ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis a fost acuzat că a fost la o întâlnire cu Traian Băsescu la Vila Lac şi că a participat la o negociere cu Dan Voiculescu, în 2009, la GRIVCO.

De altfel, fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, declarase că l-a întâmpinat personal pe Iohannis şi că l-a condus către sala de şedinţe, unde se afla Dan Voiculescu. Surse liberale precizau la vremea respectivă însă că fostul lider PNL, Crin Antonescu, le-ar fi spus senatorilor liberali că la respectiva întâlnire din 2009 au participat doar el şi Mircea Geoană, nu şi Iohannis.

"Ceea ce nu înţeleg eu este de ce Iohannis neagă deoarece nu a fost nimic ilegal în asta... E un om mincinos", afirma Liviu Dragnea, în acest context, în septembrie 2014. "Susţinerea lui Iohannis la Sibiu pentru Geoană a fost atunci de 65.000 de voturi... Iohannis trebuia să facă o conferinţă de presă publică împreună cu Mircea Geoană anunţând doar că-l sprijină pe acesta, dar când să facem conferinţă domnul Iohannis a dispărut din ţară", adăuga Liviu Dragnea.

În octombrie 2016, Liviu Dragnea s-a arătat iritat după ce PNL a votat în şedinţa conducerii ca Dacian Cioloş să fie propunerea de premier a partidului.

Un mincinos. Şi el, şi Klaus Iohannis, doi mincinoşi. Klaus Iohannis ne-a spus - pot să îi spun acum Klaus Iohannis pe nume pentru că e om politic, este şeful de facto al PNL, şi Dacian Julien Cioloş la fel, şi dumnealui e membru simplu în PNL, deocamdată - amândoi ne-au minţit atunci când ne-au cerut să îl sprijinim pe Dacian Julien Cioloş premier al României, spunând că este un mandat limitat”, spunea Liviu Dragnea.

”Lucrul ăsta l-a garantat şi preşedintele Iohannis, la vremea respectivă, că nu se va implica în politică. S-a dovedit că au fost doi mincinoşi, de la început, doi ipocriţi”, a mai afirmat atunci Dragnea. El sublinia că nu îl interesează că cei doi s-au implicat în politică, ci îl deranjează doar că nu au curajul să îşi sume, să spună clar că sunt în campanie pentru PNL.

În decembrie 2016, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, îl critica în termeni duri pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru amânarea desemnării premierului. Mai mult, Dragnea îl făcea din nou mincinos pe şeful statului, pentru informaţiile date "pe surse" de la Cotroceni.

"E o bătaie de joc la adresa romanilor. Am inteles că de fapt face tot posibilul ca o mare parte din programul nostru de guvernare să nu fie aplicat, în aşa fel încât românii să nu beneficieze, pentru a ne scădea nouă cota de încredere", afirma Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD îl critică pe Iohannis şi pentru că a transmis "pe surse", fără să-şi asume public, că le-ar fi comunicat liderilor PSD motivele respingerii lui Sevil Shhaideh.

"Mi se pare jenant ca un şef de stat să vrea să dea nişte informaţii fără să şi le asume. Acuma trebuie să comentăm nişte minciuni ale preşedintelui României. A spus că ne-a trimis o adresă în care ne-a explicat motivele respingerii. Când am auzit, şi eu, şi domnul Tăriceanu am început să sunăm la partide să vedem dacă am primit aşa ceva", a mai declarat Dragnea.

În ianuarie 2017, Liviu Dragnea a susţinut la un post de televiziune că există un adevărat plan de sabotare a programului de guvernare al PSD. Iar în spatele acestui plan s-ar afla preşedintele Klaus Iohannis. Miza ar fi alegerile prezidenţiale din 2019.

Liviu Dragnea: „Eu nu sunt în război. A, că simt o presiune foarte mare, simt ameninţări în permanenţă şi de la dumnealui şi de la alţi purtători de voce şi de vorbe, dar eu în război, nu. A, că sunt agresat, da. Dar de la mine nu o să vedeţi nimic pornit împotriva dumnealui.

La mine cred că sunt şansele foarte mici, sper ca şi ceilalţi să reziste.

Eu dacă e să mor, am ales să mor în picioare, jos nu mă poate pune”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri