Congres PSD: Se va stabili dacă vor fi introduse în statut criteriile de integritate, greu de aplicat în partid

Data publicării:
Conferinta-judeteana-a-PSD-Ilfov- Liviu Dragnea la tribuna psd ro 17 08 2015

Social democraţii se pregătesc de un congres în care să îşi aleagă o nouă conducere după demisia lui Victor Ponta. Fostul preşedinte spune că nu mai vrea nicio funcţie în partid. Vrea în schimb garanţii că va rămâne în fruntea Guvernului.

„E important să dea un mesaj clar dacă se doreşte continuarea guvernării sau dacă se doreşte trecerea în Opoziţie, ca să ştim şi noi, cei de la Guven, ce facem”, a spus premierul Victor Ponta.

Am înţeles că domnul Ponta aşteaptă această decizie la congres. Toată lumea vrea la guvernare. Tot partidul”, a spus, la rândul său, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Acesta nu a anunţat încă dacă va candida pentru un mandat de preşedinte cu funcţii depline, deşi nimeni nu pare să îi facă opoziţie în partid.

Singura problemă este dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă la un an cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Judecarea recursului în acest caz va începe pe 28 septembrie.

Întrebat ce va face dacă se va menţine decizia de condamnare cu suspendare, şi anume dacă va rămâne preşedintele PSD în cazul în care va fi ales în congres, Liviu Dragnea a răspuns: „Să ajungem acolo. Membrii PSD au hotărât să aibă o minimă libertate să îşi aleagă preşedintele. Dacă eu voi hotărî să candidez, ei vor decide dacă mă aleg sau nu şi, după care, instanţa sper să nu fie influenţată de opoziţia mea politică”.

Congresul trebuie să decidă şi dacă vor fi introduse în statut criteriile de integritate. În primăvară, Liviu Dragnea şi Victor Ponta insistau ca cei trimişi în judecată pentru fapte de corupţie să fie suspendaţi din toate funcţiile politice, iar în cazul celor care au fost condamnaţi în primă instanţă să fie chiar suspendaţi din partid. Acum, liderul nu ştie dacă aceste criterii vor fi impuse candidaţilor la alegerile locale.

„Va fi o analiză pentru fiecare propunere de candidat nu doar dacă are probleme cu justiţia, ci şi dacă are şanse să convingă o comunitate. Este primul criteriu, după care criterii de cinste, de moralitate”, a mai spus Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea vrea la congres şi o decizie şi în ceea ce priveşte o candidatură pe liste comune cu UNPR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri