Controversa Codului administrativ. Toader: Chiar fără excepţia dezbătută, efectul juridic era absolut acelaşi

Data actualizării: Data publicării:
2017_06_28_GC_dezbatere min justitiei-6198-inquam-george calin - tudorel toader
Foto: INQUAM_George Calin

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că, chiar şi dacă proiectul de Cod administrativ nu prevedea excepţia privind posibilitatea ca persoanele care au suferit condamnări penale dar au fost reabilitate să poată face parte din Guvern, efectul juridic era absolut acelaşi. El a argumentat că doar faptele contra păcii şi omenirii, şi cele contra umanităţii, precum acelea săvârşite de foştii torţionari sunt imprescriptibile, în cazul tuturor celorlalte - prescriptibile - funcţionând reabilitarea de drept.

Ministrul Justiţiei a explicat că în Codul Penal sunt mai multe texte de lege care se referă la reabilitare şi că avem o reabilitare de drept şi una judecătorească.

Tudorel Toader a ţinut să precizeze că proiectul de Cod administrativ este un proiect de lege, nu proiect de OUG, astfel că va parcurge toată procedura de adoptare a unei legi organice.

”Nu ne aflăm în faţa unei posibile ordonanţe de urgenţă, ci în faţa unui act normativ care va parcurge procedura normală de legiferare”, a subliniat el, precizând că acest proiect reuneşte 20 de legi, acte normative care în momentul de faţă sunt în câmpul activ al legislaţiei naţionale, scopul fiind să ducă spre o reglementare mai previzibilă, predictibilă şi clară.

Acest proiect de Cod administrativ se află în dezbatere publică din 8 noiembrie 2016. Deci, dacă vreţi, nu e un proiect de act normativ elaborat de actualul Guvern, ci unul preluat, pentru sistematizarea, ordonarea, structurarea reglementărilor specifice din domeniu. Este un proiect de act normativ preluat de actualul guvern pentru sistematizarea ordonarea, structurarea reglementărilor specifice din domeniul administrativ, forma din noiembrie 2016 nu are multe elemente de noutate faţă de ce azi se află în dezbatere publică.

Citiţi şi:

Coaliția spune că ideea abrogării Legii 90 a fost a lui Cioloș și invocă o decizie a CCR din 2017

Dacian Cioloş, replică pentru Sevil Shhaideh: Nu ne-am asumat proiectul de Cod administrativ

În proiect se prevede acea sintagmă a posibilităţii de a deveni membru al guvernului pentru persoane care au fost condamnate dacă ulterior au fost reabilitate, înţeleg că aici se poartă disputa.

Părerea mea este următoarea: şi dacă proiectul de act normativ nu prevedea acea excepţie, efectul juridic era absolut acelaşi, pentru că noi în România şi în sistemele juridice în generel avem două mari categorii de fapte: fapte prescriptibile şi fapte imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele contra păcii şi omenirii. Cele prescriptibile sunt toate celelalte”, a precizat Toader.

Tudorel Toader a amintit că la Curtea Constituţională a fost o mare dezbatere cu privire la imprescriptibilitatea faptelor contra umanitaţii, respectiv cele torţionarilor, şi s-a constatat că şi acelea sunt imprescriptibile.

Ministrul a explicat că reabilitarea de drept survine când cel condamnat a suferit o pedeapsă cu amenda, o pedeapsă de până la doi ani sau o pedeapsă cu suspendarea, iar la împlinirea termenului dispar decăderile, interdicţiile care rezultă din condamnare.

Codul Administrativ reuneşte 20 de acte normative în vederea clarificării prevederilor, asigurării aplicării lor unitare şi neinterpretabile, precum şi eliminării contradicţiilor, redundanţelor şi situaţiilor de vid legislativ, potrivit Guvernului.

Proiectul de lege se află încă în consultare publică şi în avizare interministerială, instituţiile interesate putând în continuare să formuleze propuneri şi observaţii.

FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri