Convocare sau audiență solicitată? Neînțelegeri între diplomații ungari și români

Data publicării:
alexandru victor micula ambasador ungaria crop lat - agerpres - 11 august 2015 - Copy

Actualizare 17:20. Ministerul Afacerilor Externe face precizări cu privire la acest subiect:

„Precizăm că audienţa desfăşurată astăzi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde dl. Ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părţii române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de ieri, 10 august, şi nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar. La solicitarea Ambasadei României, MAE ungar a răspuns în cursul dimineţii de astăzi, 11 august, stabilind audienţa pentru aceeaşi zi. Audienţa a fost cerută ca urmare a instrucţiunilor MAE român pentru a transmite direct oficialilor ungari poziţia părţii române privind interviul acordat de ambasadorul ungar la Bucureşti cotidianului România Liberă. Ambasadorul român la Budapesta a transmis aceleaşi mesaje pe care reprezentatul MAE român le-a comunicat însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la Bucureşti în cursul zilei de ieri, 10 august.”


Declarația premierului Ponta: „Guvernul Ungariei, şi ambasadorul face jocul Guvernului, încearcă foarte tare să ne provoace. Ei în acest moment sunt criticaţi de toată Europa si de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva emigranţilor şi atunci încearcă o chestie: "domn'le, hai sa tragem şi Romania în scandal". Eu nu vreau să fac chestia asta, vreau să raspundă ei pentru cei fac ei acolo şi mă bucur că maghiarii vin şi cumpără alimente din România şi că firme occidentale care înainte aveau fabrici în Ungaria şi le mută în România. Nu vreau să mă las provocat.” 

Surse oficiale susţin însă că şeful misiunii româneşti din capitala Ungariei este cel care a cerut o audienţă la ministerul maghiar de Externe deoarece a vrut să transmită mesajul autorităţilor noastre despre declaraţiile făcute în presă de ambasadorul Ungariei în România.

Ieri, Ministerul de Externe român l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ungariei şi a criticat printr-un comunicat faptul că diplomaţii maghiari au readus în discuţie subiecte controversate ca autonomia Ţinutului Secuiesc. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri