Crin Antonescu, despre disputa dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta: „Războaie cu un ușor caracter tribal”

Data publicării:
IOHANNIS DESPRE PONTA

„Nu știu ce cuvânt să folosesc eu pe măsura cumpătării care dă tonul emisiunilor dumneavoastră. Dar să știți că sunt aproape de termenul jalnică”, a răspuns Crin Antonescu, la Jurnalul de Seară, întrebat despre situația politică din acest moment.

Cred că situația politică din acest moment trece printr-o criză majoră și acest lucru ține de faptul că nu avem lideri politici pregnanți, în sensul acesta înțeleg oameni care conduc partide, Guvern, care conduc proiecte, care au angajat sau angajează în numele unei părți din România sau pentru toată România niște proiecte de anvergură”, a adăugat Crin Antonescu, la Digi24.

Avem un discurs politic extrem de puțin profilat, care se cam repetă și care se referă obsesiv la un singur lucru, despre care politicienii - dacă treaba ar merge bine - ar trebui să vorbească puțin spre deloc, și anume Justiția. Pentru că totuși agenda politică a unor partide politice, a unui guvern, a unei opoziții cuprinde, pentru Dumnezeu!, și alte lucruri decât închiderea sau deschiderea unui dosar în Justiție”, a mai spus fostul lider PNL.

Crin Antonescu a adăugat că există „prea puțină personalitate în viața politică românească și la oamenii politici care conduc astăzi România”.

„Îmi pare că tot ceea ce spun în fiecare zi la televizor, pe Facebook, este destinat doar unui mâine imediat sau celor mai apropiate alegeri. Personalitatea politică merge dincolo de opinia comună astăzi sau de interesul electoral imediat. Nu cred că stăm bine”, a continuat el.

Întrebat despre noul conflict între palatele Victoria și Cotroceni, Crin Antonescu a răspuns că „problema nu este atât în Constituție, deși prin anumite modificări sau mai precis clarificări constituționale anumite situații se puteau evita”.

În sensul acesta regret că un alt proiect început tot în vremea USL, de modificare a Constituției, nu a mai continuat, pentru că acolo s-a vorbit mult și greșit despre faptul că se tăiau atribuții președintelui, că se dădeau nu știu ce lucruri Guvernului... nimic din toate astea n-a fost adevărat. Era doar o clarificare de mecanisme în care dacă cineva ieșea întărit acela nu era nici președintele - care nici nu pierdea, nici nu câștiga atribuții - nici primul ministru sau Guvernul, ci Parlamentul”, a punctat el.

Cred că necazul acestui conflict care pare să se eternizeze vine din obsesia imediată electorală și a președintelui, și a primului ministru. În condițiile în care noi avem un președinte, cel puțin deocamdată, atât de puternic în susținere și la început de mandat, încât ar putea categoric să nu aibă preocuparea limitată la următoarele alegeri, ci ar putea acționa în perspectivă. Și în condițiile în care avem la polul opus un prim-ministru care ne spune cu cuvinte sau indirect, în fiecare zi, ''dom'le, dacă am un deal (o ofertă - n.r.) bun sunt gata să și plec'', sigur că atunci nu putem asista decât la războaie cu un ușor caracter tribal pe spațiu foarte mic și pe termen foarte scurt”, a spus Crin Antonescu.

Cred că soluțiile nu pot veni în asemenea privințe decât de la oamenii politici, nu pot veni din altă parte, nu pot veni nici măcar din modificarea Constituției sau a legislației”, a conchis el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri