Cristian Pîrvulescu, despre discursul lui Klaus Iohannis: Dacă Traian Băsescu ar fi susținut un discurs similar ar fi avut foarte multe comentarii negative 

Data publicării:
Klaus Iohannis declaratii presidency-1.ro noiembrie 2015 3

Profesorul universitar Cristian Pîrvulescu a precizat că dacă fostul președinte Traian Băsescu ar fi susținut un discurs similar, ar fi atras critici negative, în timp ce discursul președintelui Klaus Iohannis nu a fost primit cu comentarii negative.

Un discurs regalian, care arată un președinte care vrea să se situeze dincolo de partidele politice, care înțelege cât se poate de clar că va efectua o președinție prezidențialistă. Un discurs care accentuează pe funcțiile regale ale șefului de stat, mai ales pe cea de mediator între puterile politice, care transmite niște indicații, care cere un consens legat de interesele naționale. Este în sensul regimului semi-prezidențial de tip francez, este însă o altă manieră de a-l privi decât cel al președintelui Băsescu în cele două mandate, mai puțin agresivă și de aceea mai puțin contestabilă. Dacă Traian Băsescu ar fi făcut un discurs asemănător, dar în stilul său specific, cu siguranță astăzi ar fi avut foarte multe comentarii negative. Așa majoritatea comentariilor au fost de circumstanță, eventual ironice, dar niciunul negativ. Totuși, președintele a criticat Parlamentul, mergând pe linia tradițională a președinților României de la Ion Iliescu încoace, că și el a criticat Parlamentul și Guvernul. A criticat modul în care este înțeleasă imunitatea, nu instituția imunității și a indicat teme de interes național, cerând un an electoral altfel. Altfel decât anul 2012 spre exemplu, an în care pe lângă alegeri am avut și un referendum care a lăsat traume”, a precizat Cristian Pîrvulescu.   

Preşedintele Klaus Iohannis a venit luni în Parlament pentru a se adresa plenului reunit. Șeful statului a propus un altfel de an electoral și a subliniat că „inițiativele legislative ad-hoc” fragilizează economia și democrația.

Vă propun un altfel de an electoral, o schimbare în practici și mentalități, renunțarea la inițiative legislative ad-hoc. Cred cu tărie că o abordare consensuală şi curajoasă este necesară, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-un context geopolitic complicat. La câteva capitole importante, 2016 trebuie să fie o continuare firească a ceea ce am construit sau consolidat în anul precedent. Dar, în acelaşi timp, avem de gestionat provocări majore. Consolidarea statului de drept și independența justiției sunt angajamente ferme la nivelul societăţii şi trebuie să fie reflectate şi în raporturile dintre Parlament, ca for reprezentativ suprem, şi justiţie. Anul acesta nu este unul de competiţie doar pentru mediul politic, ci şi un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar. Va trebui numit un nou Procuror General, expiră mandatele conducerilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, de asemenea, se vor desfăşura alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii. În ceea ce mă priveşte, ca Preşedinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces şi nu mă voi limita la un rol formal. Voi acţiona, în virtutea atribuţiilor care îmi revin, pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit în ceea ce priveşte întărirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie este ferm continuat şi că sunt respectate cerinţele de profesionalism şi integritate”, a subliniat șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri