Cristiana Anghel a votat legea care acordă pensii speciale pentru aleșii locali: Nici n-am citit-o

Data publicării:
cristiana anghel-1

Bonusurile la pensia de bază variază între 550 şi 1.300 de lei, în funcţie de numărul de mandate. Pensia specială se acordă la cerere şi nu poate fi cumulată cu cea de parlamentar.

Legea a trecut cu 86 de voturi „pentru”, zero abţineri, un vot „împotrivă”.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a votat legea, dar nu a citit-o.

Întrebată de ce a votat această lege, Cristiana Anghel a răspuns:Pentru că, altfel, le pica legea și eram oaia neagră, ai înțeles? Am zis că nu o votez, nici n-am citit-o. Deci, dacă mă pui să-ți spun ceva, nu știu ce conține”.

Social democraţii au ţinut să mai aducă în plen modificări legii, argumentând că altfel nu poate fi aplicată.

„Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare eșalonată, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat”, a spus senatorul Ioan Deneș.

În plus, aleşii trebuie să aibă minim un an de mandat. De asemenea, ei nu pot cumula două pensii speciale, ci trebuie să opteze pentru una dintre ele.

Liberalii nu au fost de acord cu legea şi au părăsit sala de plen înaintea votului.

„Consider și eu că domnii primari sunt în prima linie a categoriilor oamenilor ce muncesc cel mai mult și sunt supuși celor mai mari presiuni, dar, dacă vreți neapărat să-i puneți în categoria deloc de invidiat a celor cu pensii speciale, e numai opțiunea dumneavoastră”, a spus Dorin Dobra.

Aleşii locali susţin, însă, că e vorba de o măsură reparatorie.

„Primarii, indiferent că au fost primari de municipii, mari municipii sau comune, nu au avut dreptul la niciun spor, nici măcar la spor de vechime pe perioada cât sunt primari. E multă responsabilitate, e multă alergătură”, a spus Vasile Vonstantin, primarul comunei Bucovăţ din județul Dolj.

„Cuvântul special adăugat ideii de pensie, după părerea mea, deranjează. Cred că în mod normal, în România, singurul criteriu de atribuire al unei pensii trebuie să fie contribuția și nimic altceva”, consideră Viorel Mortu, președintele Consiliului Județean Brăila.

Legea va fi acum trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri