Criza francului elvețian. Mugur Isărescu, chemat la Palatul Cotroceni. Încep presiuni și pentru scăderea ratelor în euro

Data publicării:
mugur isarescu RESIZE-Mediafax Foto-Silviu Matei

Cu prilejul întâlnirii au fost aduse în discuție situația creată de aprecierea francului elvețian, cât și opiniile experților pe această temă. 

Cursul pentru francul elveţian anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând astfel al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe.

Francul s-a apreciat puternic începând de săptămâna trecută, după ce Banca Centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro.

Între timp, asociaţiile de consumatori susțin că băncile ar trebui să reducă dobânzile la toate creditele în valută.

„Băncile au câştigat destul de mult pentru a-şi putea asuma o ajustare a ratei în funcţie de cursul de schimb”, spune Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

Până acum, doar patru bănci au anunţat că vor scădea temporar dobânzile, însă numai în cazul creditelor în franci elveţieni. Totuși, presiunea creşte şi asupra celor care au de plătit rate în euro.

George Popa a luat un credit ipotecar de 100.000 de euro în 2007 şi spune că a optat pentru această monedă pentru că francul era o monedă exotică.

Cursul la momentul respectiv era 3,6-3,7 lei pe euro, astăzi este 4,5 lei şi cam atât a crescut şi rata.

Toate măsurile să nu fie limitate la franci elveţieni şi să fie nişte reguli care să se aplice tuturor împrumutaţilor”, spune el.

În 2007, dobânzile la creditele în franci erau de 5,5 la sută, în timp ce la euro erau de 7,5 la sută, iar la cele în lei de 8,5 la sută.

La un credit ipotecar de 100.000 de euro, rata ar fi fost egală cu 2.500 de lei. Aceeaşi sumă, împrumutată în franci elveţieni, aducea o rată cu 370 de lei mai mică.

De altfel, și Banca Naţională a atras atenția asupra acestui lucru.

Dacă urmărim să reglementăm strict numai problema francului, mâine va apărea problema euro. Cum o rezolvăm? Volumul creditelor în euro este mai mare”, a spus Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere a BNR.

O soluţie propusă de clienţii băncilor este transformarea creditelor din valută în lei, la un curs sub cel actual. Bancherii se opun.

În contract scrie clar, dacă se împrumută ceva într-o formă, trebuie returnat în aceeași formă. În România, creditul s-a acordat în valută, trebuie returnat în valută, spune Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor.

Cele mai multe credite acordate populaţiei sunt în euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri