Cum ar trebui să fie noul șef al SRI? Portretul schițat de Emil Hurezeanu

Data publicării:
spion sub acoperire anonim

„Este importantă încrederea pe care o are președintele într-un astfel de personaj și competența probată”, a subliniat Emil Hurezeanu. „Nu trebuie să fie competent în deslușirea tainelor serviciilor secrete, nu trebuie să fie agent secret (chiar dacă vine din presă, de acolo de unde era identificat difuz – și iarăși o greșeală suplimentară inutilă a dlui. Maior zilele trecute), nu! Trebuie să fie cineva care are experiență politică, are experiență publică, are credite intacte în ceea ce privește profesionalismul și moralitatea și atunci nu va face decât să se întâlnească cu profesionalismul specific, care funcționează în aceste servicii”, a explicat Emil Hurezeanu la Digi24.

„Directorul acesta de serviciu este, de fapt, un fel de releu între aparatul respectiv - care, după unii, niciodată nu va fi cunoscut destul de bine de un director și cu atât mai puțin stăpânit, pentru că oamenii ăia lucrează în tot felul de umbre și penumbre, nu neapărat la lumina soarelui – și președintele în funcție. Deci e foarte important și pentru serviciu ca noul director să fie un om de încredere al președintelui, un om influent din anturajul președintelui și să fie în același timp un personaj omologabil, compatibil cu șefii serviciilor din străinătate”, a arătat Emil Hurezeanu.

Analistul a menționat că Mihai Răzvan Ungureanu (fostul șef al SIE) și George Maior erau „oameni care citeau și scriau, oameni care vorbeau mai multe limbi străine, care au absolvit studii, vorbeau bine engleză, mai interesanți și mai funcționali decât mulți dintre politicienii români”.

„Ne întrebăm cum va proceda dl. Iohannis”

„Să nu ne grăbim să tragem concluzii, că o demisie a unui șef de serviciu secret este o mică problemă”, îndeamnă Emil Hurezeanu.

Demisia lui George Maior nu este o surpriză, spune jurnalistul Emil Hurezeanu. Ba dimpotrivă. Un astfel de gest era de aşteptat, având în vedere schimbarea de gardă de la Cotroceni. 

„În definitiv, toți președinții noi, în toate țările democrate, își asigură, poate nu imediat, după o perioadă de tranziție, o echipă, cu șeful Consiliului Securității Naționale - care în SUA înseamnă mai mult decât șeful CIA și șeful FBI. Și americanii îi schimbă pe șefii FBI, și pe ai CIA. Or să revină șefi ai FBI și CIA care au lucrat și cu republicanii. Competențele la republicani, în cazul ăsta, au fost mai evidente decât în cazul democraților, mai ales în momente-cheie, în momente problematice, războaie, conflicte, pericole noi – așa că nu e niciun fel de problemă, e fluxul firesc, e un proces firesc”, a punctat analistul.

„Ne întrebăm cum va proceda dl. Iohannis. Are toată libertatea să se consulte și cu Guvernul”, spune Emil Hurezeanu admițând că președintele are nevoie de majoritate pentru a trece prin Parlament noua sa propunere pentru conducerea SRI.

Eșecul legilor siguranței se datorează și comisiilor parlamentare

Serviciile funcționează temporar și în absența unui director politic, spune Emil Hurezeanu. Sunt generali la comandă, oameni care au participat la reformă. Totuși, în opinia jurnalistului, nu trebuie să se prelungească această situație, pentru că „e mai bine să ai un reprezentant politic și nu neapărat din rândurile opoziției”.

„SRI este o instituție care a evoluat, s-a modernizat, are mulți adversari și a devenit o instituție robustă a democrației”, a arătat Emil Hurezeanu. Alături de SIE, SRI a fost apreciat pe plan extern. Serviciile românești au fost decorate de serviciile omoloage din Germania, din Franța, din Statele Unite, au fost întotdeauna parteneri foarte apropiați, pe diverse fronturi. Dl Maior a fost decorat cu Legiunea de Onoare de statul francez și era un interlocutor preferat al americanilor, a reamintit Emil Hurezeanu. „Suntem în situația în care nu avem motive să suprainterpretăm o demisie a cărei cronică era deja anunțată”, afirmă jurnalistul.

S-a spus că o posibilă explicație pentru demisia lui George Maior este conflictul SRI cu CCR, după ce Curtea a declarat neconstituțională așa-numita Lege „Big Brother”. În opinia lui Emil Hurezeanu, eșecul legilor siguranței naționale se datorează și comisiilor parlamentare, ai căror membri nu au avut întotdeauna competențe în domeniu. Aceste legi nu ar fi trebuit să ajungă vulnerabile la Curtea Constituționale, comisiile sunt forumurile de dezbatere, a reliefat Emil Hurezeanu.

Citiți și: 

Emil Hurezeanu, explicații pentru demisia lui G. Maior: „Nu cred că dl. Iohannis a sărit în apărarea onoarei pierdute a Curții Constituționale!”

Urmăriți în materialul video de mai jos alte comentarii ale lui Emil Hurezeanu pe tema demisiei lui George Maior făcute în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24:

Citiți și: 

Victor Ponta avertizează: Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!
Expert în securitate, despre demisia lui G. Maior din fruntea SRI: „Era pe o listă foarte scurtă de viitori prim-miniştri ai României”
Elena Udrea îl critică pe Klaus Iohannis pentru că a acceptat demisia lui George Maior 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri