Cum împarte Sevil Shhaideh cele 30 de miliarde lei din PNDL 2

Data actualizării: Data publicării:
Sevil Shhaideh_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM / Octav Ganea

Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat, miercuri, lista obiectivelor care vor fi finanțate, prin PNDL 2, în perioada 2017-2020. În total, Sevil Shhaideh promite că vor ajunge la primării și la consilii județene aproape 30 de miliarde de lei. Ar urma să fie finanțate 6.851 de proiecte.

Cei mai mulți bani ar trebui să ajungă, în următorii trei ani și jumătate, în județul Suceava: 928,5 milioane de lei. Pe următoarele locuri în topul județelor după alocările prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 se află Caraș Severin (883 milioane lei), Vaslui (882 milioane lei), Teleorman (875,5 milioane lei) și Mehedinți (848,9 milioane lei).

Pe ultimele locuri în topul alocărilor pe perioada 2017-2020 sunt Arad (644,9 milioane lei), Satu Mare (625,9 milioane lei), Brașov (587 milioane lei), Sibiu (557 milioane lei), Harghita (507,9 milioane lei), Covasna (392 milioane lei) și Ilfov (374,6 milioane lei).

Raportul între primul județ din topul alocărilor, Suceava, și ultimul, Ilfov, este de 2,47.

În lista publicată de MDRAP apar și cinci dintre sectoarele Bucureștiului: Sectorul 2 - 27,8 milioane lei, Sectorul 3 - 74,5 milioane lei, Sectorul 4 - 33,8 milioane lei, Sectorul 5 - 19,3 milioane lei și Sectorul 6 - 10,5 milioane lei. Sectorul 1 nu apare, așadar, cu proiecte ce vor fi finanțate prin PNDL 2, deși ministrul Sevil Shhaideh a declarat că, în privința Municipiului București, s-a decis să fie finanțate „tot ceeea ce înseamnă creșe și grădinițe”.

Șefa MDRAP a explicat și criteriile după care ar fi fost împărțiți banii, printre ele aflându-se mărimea județelor (suprafață, număr de unități administrativ-teritoriale, populație) și capacitatea financiară (calculată după impozitul pe venituri aferent anului 2016).

„Județele cele mai sărace, cu populația cea mai mare, cu suprafața cea mai mare și cu numărul de unități administrativ-teritoriale cele mai multe primesc din PNDL 2 alocarea cea mai mare”, a declarat Sevil Shhaideh.

Apoi, în interiorul județelor, s-au acordat cu prioritate sumele necesare pentru finanțarea creșelor și a grădinițelor, a unităților de învățământ care nu au autorizație de funcționare și autorizație ISU.

Shhaideh a mai explicat că au fost depuse peste 13.000 de solicitări (necesarul de finanțare depășind 67 de miliarde de lei), de către mai mult de 3.000 de beneficiari, motiv pentru care a fost nevoie de „patru luni de corelări, verificări, analize” pentru întocmirea listei finale a obiectivelor care vor fi finanțate.

Câteva din marile investiții plănuite

* Podul peste Someș din Municipiul Satu Mare - 81,3 milioane lei

* Rezerva de apă a Municipiului Bacău - 31,5 milioane lei

* Reabilitare străzi Municipiul Alba Iulia - 6,7 milioane lei

* Reabilitare Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș (Arad) - 26,9 milioane lei

* Reabilitare drumuri județene Nădab-Seleuș, Sânmartin-Olari-Caporal Alexa, Bârsa-Moneasa (Arad) - 564,1 milioane lei

* Consolidare și reabilitare Spital Județean de Urgență Pitești - 75,9 milioane lei

* Construire Spital Orășenesc Mioveni (Argeș) - 93,6 milioane lei

* Reabilitare şi Modernizare DJ 764 Beiuş - Roşia - Aştileu - Aleşd (Bihor) - 115,6 milioane lei

* Consolidare şi modernizare corp A Colegiu Naţional Liviu Rebreanu, municipiul Bistriţa (Bistriţa-Năsăud) - 31,5 milioane lei

* Modernizare drumuri județene Teleorman - 183 milioane lei.

Citește și: Olt, Teleorman, Giurgiu și Buzău, cei mai mulți bani primiți de la Ministerul Dezvoltării

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri