Cum vrea ministrul Doina Pană să descurajeze mafia lemnului

Data actualizării: Data publicării:
doina pana digi

Tăierile ilegale de arbori vor fi pedepsite mai aspru. Este propunerea ministrului apelor şi pădurilor pentru descurajarea mafiei lemnului. Invitată la emisiunea „În faţa ta”, Doina Pană a declarat că va cere acest lucru în Parlament atunci când va fi discutat pachetul de legi pentru justiţie. În acest moment, pedepsele prevăzute de lege, pentru astfel de fapte, sunt între 2 şi 7 ani.


Ministrul spune că mafia lemnului nu s-a potolit, dar a scăzut în intensitate în ultimii trei ani.

Realizator: Să înțelegem că deodată mafia lemnului s-a potolit și acum pădurile sunt lăsate în pace?

Doina Pană: Nu, nu s-a potolit, dar a scăzut în intensitate foarte mult, vorbesc despre ultimii trei ani.

Realizator: Dar ce-au făcut, doamnă, au emigrat prin alți codri?

Doina Pană: Probabil. Nu știu. Vreau să vă dau un exemplu. Știți, celebra firmă Schweighofer, care a fost în centrul unui scandal uriaș legat de tăierile ilegale și la ora actuală....

Realizator: Stați puțin, nu firma asta taie ilegal, tăiau oamenii prin păduri....

Doina Pană: Da, încuraja, încuraja. Dar vreau să vă spun că la ora actuală a ajuns să importe un milion jumate de metri cubi de lemn, tocmai datorită investițiilor pe care le-a făcut în România, pentru că nu mai poate prelua lemn tăiat ilegal.

Ministrul a povestit că a existat un lobby foarte puternic, iar momentul crucial în Parlament când a putut trece noul Cod silvic a fost acela în care a prezentat deputaților din comisia pentru agricultură filmări cu camera ascunsă  – făcute de un ONG american de mediu la Schweighofer– din care reieșea că firma austriacă încurajează achiziționarea de lemn tăiat ilegal, ba chiar dădea bonusuri pentru acest lucru. Doina Pană susține că acesta a fost momentul în care toți deputații, indiferent de tabăra politică, au fost convinși să voteze noul Cod silvic.

Ministrul a arătat că datorită unor măsuri coroborate, potrivit Curții de Conturi, s-a ajuns în trei ani de la 8,8 milioane de metri cubi la doar 0,4 milioane de metri cubi de pădure tăiată ilegal.

Ministrul recunoaște însă că pedeapsa pentru tăiere ilegală de arbori ar trebui să crească.

În paralel ar vrea ca pădurarii – care în prezent au un salariu de 1.000 de lei – să câștige decent, iar la cea mai mică abatere să plece din sistem, pentru a nu mai fi tentați să colaboreze cu mafia tăierilor ilegale de arbori.

A fost o mafie transpartinică, la toate nivelele și s-a furat și la scară mare, și la scară mai mică, cu căruțele, spune ministrul apelor și pădurilor despre ceea ce a dus la tăierile masive de păduri. Nu știe câți dintre reprezentanții acestei mafii au ajuns în Guvern sau în Parlament, dar nu neagă că a existat o complicitate, pentru că nu s-au luat măsuri radicale ani de-a rândul.

„E o complicitate și între poliție, și între pădurari și dacă eu aș veni cu personal în plus poate că n-aș face decât să împart mita între mai mulți. Și atunci m-am gândit așa: îmi trebuie un sistem care să nu depindă de factorul uman și să merg pe ideea: când nu se mai taie ilegal? Când n-au cum valorifica, când n-au cui vinde. De când nu mai poți negocia cu polițistul? De când există radarul. Deci, îmi trebuia un sistem tehnic, care să-i împiedice să se facă că nu văd ceea ce ar trebui să vadă”, a explicat Doina Pană cum s-a născut ideea „Radarului pădurilor”.

Pentru evaziune fiscală bani îi recuperezi, dar arborele nu mai poți. Plantezi și crește în 80 de ani. Văd o crimă mult mai mare să tai ilegal. Pachetul de legi care se referă la Codul penal și Codul de procedură penală va veni spre Parlament. Pachetul de legi ale justiției. În comisii, o să mă pronunț pentru asta (creșterea pedepselor pentru tăierea ilegală de lemn – n.r.)”, a promis ministrul apelor și pădurilor.

Doina Pană a explicat că „jaful pădurilor” s-a petrecut din momentul retrocedărilor, pentru că retrocedările au fost făcute deficitar, fără o legislație care să le însoțească. Tăierile masive au avut loc în pădurile private, nu în cele de stat, spune Doina Pană.

Totuși, un moratoriu asupra tăierilor de arbori în România nu ar fi potrivit, consideră Doina Pană. Ea spune că în timp, arborii își pierd calitățile; pădurea se regenerează într-un ritm mai alert decât tăierile legale și are specificul ei în fiecare țară. În plus, industria mobilei din România – cu lemn din România - face în prezent export de peste 2 miliarde de euro, fiind printre cele mai competitive extern și reprezentând cam 5 la sută aport la PIB. Lucrează în această industrie cam 150.000 de oameni. „Or, doar pentru un moft, că dă bine...nu e nevoie” de un moratoriu, a spus Doina Pană.

Măsurile de coerciție trebuie îmbinate cu o schimbare de mentalitate, a mai arătat Doina Pană, care o oferit exemplul Germaniei, cea care, după ce și-a tăiat complet pădurile, le-a regenerat, dar apoi a oferit copiilor o educație aplicată, la fața locului, pentru a le explica de ce e o crimă să tăi un copac.

Ministrul Doina Pană – care în urmă cu ceva timp a reținut atenția presei cu o declarație privind necesitatea știrilor pozitive – a adus telespectatorilor Digi24 două astfel de informații: nu se mai fac tăieri la ras, iar tăierile ilegale au scăzut de la 8,8 milioane de metri cubi la 0,4 milioane. Ea le-a transmis oamenilor să stea liniștiți și le-a dat asigurări că dezastrul care s-a întâmplat până în 2013 nu mai continuă la ora actuală. În finalul emisiunii, a explicat și cum s-a născut ideea știrilor pozitive, de ce le vede necesare și cine poate reglementa ce este o știre pozitivă.

Urmăriți interviul integral aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri