Dacian Cioloş: România e gata să angajeze resurse pentru o prezenţă avansată crescută a NATO pe flancul estic

Data publicării:
1457365981original dsc 50089

Sperăm la o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, atât cel de nord-est, cât şi cel de sud-est, România fiind gata să se angajeze cu resurse pentru o prezenţă avansată a forţelor aliate pe flancul estic. În săptămânile viitoare, vom veni cu propuneri concrete”, a spus Dacian Cioloş, adăugând că propunerile vor fi analizate la summitul din iulie al NATO, ce se va desfăşura la Varşovia.

România îşi doreşte o amplificare a prezenţei NATO în Marea Neagră, Dacian Cioloş susţinând varianta în care ţări membre ale alianţei vor trimite prin rotaţie forţe militare în zonă. 

În paralel, autorităţile române urmează să intensifice colaborarea pe plan militar cu Republica Moldova, notează News.ro.

„România colaborează deja cu Republica Moldova în domeniul militar şi am primit asigurarea că NATO îşi doreşte cooperarea aceasta. Nu este o cooperare împotriva cuiva. România îşi doreşte o colaborare cu Rusia, dar este important să ne asigurăm securitatea în această zonă”, a spus Cioloş.

În schimbul susţinerii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, România îşi va respecta angajamentele legate de sporirea bugetului alocat apărării.

„Guvernul pe care îl conduc s-a angajat să continue creşterea fondurilor pentru Apărare atât pentru bunăstarea militarilor, cât şi pentru înzestrare până la nivelul de 2% din PIB, nivel pe care vrem să-l atingem în 2017 şi să-l menţinem timp de 10 ani”, a afirmat Cioloş.

Premierul a adăugat că România vrea să devină un membru proactiv al NATO, care să ofere securitare, nu doar să beneficieze de ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri