Dacian Cioloş şi-ar putea prezenta, luni, echipa și programul de guvernare

Data publicării:
dacian ciolos consultari cu partidele digi24 11 noiembrie 2015

PNL și UDMR susțin Cabinetul pe care îl va forma Dacian Cioloș, iar PSD va lua o decizie finală duminică, a anunțat președintele partidului, Liviu Dragnea.

Noi avem încredere în Dacian Cioloş, dar nu ştim ce echipă va forma. PSD nu va face nicio propunere în cabinet. Decizia e a premierului dacă vrea să pătreze secretari de stat sau şefi de agenţii. În ceea ce priveşte prefecţii, l-am avertizat că există un risc foarte mare că dacă încep niște schimbări masive în prefecturi, administraţia s-ar putea să funcționeze cu mari sincope”, a declarat, ieri, Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cel al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și-ar putea păstra funcțiile în viitorul Executiv.  

De la desemnarea premierului până la formarea unui nou guvern trebuie parcurși mai mulți pași: alcătuirea listei de miniștri și a programului de guvernare, audierea miniștrilor în parlament, votul de încredere, depunerea jurământului în fața Președintelui, reamintește Agerpres.

Într-o primă etapă, candidatul pentru funcția de prim-ministru trebuie să întocmească lista cu membrii Guvernului și programul de guvernare, conform art. 103, alin. 2 din Constituție. Programul și lista cu membrii Guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputaților și Senatului în termen de 10 zile de la desemnarea premierului.

Birourile permanente ale celor două camere transmit programul de guvernare și lista Guvernului tuturor deputaților și senatorilor, se arată la art. 85 din Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului.

Tot birourile permanente trebuie să stabilească data ședinței comune a comisiilor permanente și a ședinței comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniștrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Ședința comună nu poate fi stabilită la o dată care să depășească 15 zile de la primirea programului și a listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcția de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidații vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează și le prezintă candidatului pentru funcția de prim-ministru. În situația în care un membru de pe lista noului guvern primește un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

După audieri și acordarea avizelor, se convoacă ședința comună a camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniștri și programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului și listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, președintele de ședință le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

După încheierea dezbaterilor, deputații și senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului și se înaintează de îndată Președintelui României pentru a numi Guvernul.

Dacă noul guvern a fost validat de Parlament, primul-ministru și membrii Guvernului vor depune individual jurământul în fața Președintelui României. Guvernul, precum și fiecare ministru în parte își exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

În cazul în care Guvernul nu a fost validat, președinții celor două camere îl informează de îndată pe Președintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri