Dan Şova scapă a doua oară de arest

Data publicării:
PROTESTE IMUNITATE SOVA

Dan Şova: FOTO Mediafax

ACTUALIZARE 20.20. „Dan Șova a făcut doar o scurtă declarație după votul Parlamentului: „Nu vreau să calific votul Senatului. Vreau să vă spun o singură propoziție: îmi doresc, așa cum am cerut și instanței supreme, să trimită dosarul în instanță ca să ne lămurim, să terminăm cu toate discuțiile acestea politicianiste”.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o reacție dură la adresa liberalilor.

„Pentru mine a fost o experiență interesantă. Fiind în sală, am văzut puțin mai bine configurația Senatului si a opiniilor. Sunt în faţa unei constatări amare. PNL a devenit un partid bolșevic, pentru care drepturile și libertățile individuale nu valorează mare lucru, dar văd că apreciază foarte mult cătușele”, a spus el.

ACTUALIZARE 19.32. Senatul a votat împotriva cererii DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova. Au fost 66 de voturi pentru și 72 împotriva cererii.



ACTUALIZARE 19.15. A început votul în cazul cererii DNA privind arestarea lui Dan Şova.

ACTUALIZARE 19.05. Votul nu a început încă, din cauza unor dispute între Putere și Opoziție. Liberalii cer să fie luat în considerare rezultatul primului vot și amenință că vor contesta un nou vot la Curtea Constituțională. Social-democrații, care s-au mobilizat pentru această ședință, vor însă ca votul asupra cererii DNA privind arestarea lui Dan Șova să fie reluat.


ACTUALIZARE 14.05. Votul în cazul cererii privind arestarea lui Dan Şova va fi reluat. Decizia a fost luată de conducerea Senatului.

Ovidiu Donţu, vicepreşedintele Comisiei Juridice, a declarat că pe ordinea de zi de astăzi se află moţiunea de cenzură pe Sănătate, fiind introdus ca punct suplimentar şi cazul Şova.

S-au introdus pe ordinea de zi luarea în discuţie, dezbaterea şi votul privind solicitarea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova”, a declarat Donţu.

VIDEO Ovidiu Donţu

ACTUALIZARE 11.20. Senatorii jurişti nu au ajuns la un consens, a declarat preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Cătălin Boboc. 

Cererea PNL de a se încuviinţa cererea DNA nu a trecut la vot. Au fost cinci voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”. Reprezentantul UDMR nu a venit la şedinţă.

VIDEO Cătălin Boboc

„PSD nu ştie ce tertipuri să mai găsească pentru a amâna. Trebuia să prezentăm plenului o chestiune simplă, ne făceam treaba şi răspundeam unei solicitări”, a declarat Cătălin Boboc. 

Biroul Permanent (BP) va decide ce se va întâmpla mai departe. Dacă acest caz se va pune pe ordinea de zi a BP, la ora 13.00, este posibil ca subiectul să fie supus votului în şedinţa de Plen de astăzi care va începe la ora 16.00.


Social-democraţii propun reluarea întregii proceduri, inclusiv votul, iar liberalii cer redactarea unei hotărâri care să constate admiterea cererii DNA de ridicare a imunităţii.

Curtea Constituţională a făcut publică, săptămâna trecută, motivarea în cazul deciziei din 6 mai în ceea ce priveşte hotărârea Senatului privind votul din 25 martie pe cererea de arestare a lui Dan Șova.

Judecătorii CCR punctează în motivare că decizia ar fi trebuit să fie luată de majoritatea membrilor prezenți, nu cu majoritatea totală a membrilor Camerei. 

„Aşadar, se constată că, potrivit dispoziţiilor constituţionale, în condiţiile respectării cvorumului legal de şedinţă, regula care guvernează adoptarea hotărârilor Parlamentului este întrunirea cvorumului decizional al majorităţii simple de voturi, respectiv jumătate plus unu din numărul senatorilor şi/sau deputaţilor prezenţi la şedinţă, excepţiile de la această regulă fiind expres prevăzute de Legea fundamentală.

rezultă că toate hotărârile adoptate de Camera Deputaţilor sau de Senat, în şedinţe separate, cu excepţia celor referitoare la regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, urmează regula stabilită de dispoziţiile art.76 alin.(2) din Constituţie, respectiv se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi în fiecare Cameră”, a explicat CCR.  

„Curtea apreciază că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului justiţiei”, au concluzionat judecătorii constituţionali.  DNA l-a pus pe Dan Şova sub urmărire penală pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii spun că în perioada 2007-2008 firma de avocatură „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică în urma cărora complexurile Turceni şi Rovinari au fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri