Datoriile partidelor, lăsate după Crăciun. Ce sume au de plătit PSD și PNL

Data publicării:
bani euro captura


În campania pentru alegerea președintelui, limita maxima a cheltuielilor este de 25.000 de salarii minime pe țară. Adică peste 21 de milioane de lei, echivalentul a peste 4,5 milioane de euro. Cele mai mari partide au și cele mai mari cheltuieli. Alianţa electorală PSD-UNPR-PC a înregistrat venituri de campanie de aproape 6,5 milioane de lei. Facturile de campanie au depășit în schimb 20 de milioane de lei, ceea ce ridică nivelul restanțelor post prezidențiale la aproape 14 milioane de lei, puțin peste 3 milioane de euro.

De cealaltă parte, fosta Alianţă Creştin Liberală, formată de PNL şi PDL, a înregistrat venituri de campanie de 5 milioane lei şi cheltuieli totale de peste 7 milioane. Ceea ce înseamnă că ACL are datorii de 2,7 milioane de lei, adică aproape 620.000 de euro.

PNL susține însă că aceste restanțe sunt de domeniul trecutului.

„La nivel central nu am rămas cu niciun fel de datorie, în schimb avem datorii mai vechi pe care le-am moştenit şi pe care trebuie să le rezolvam în viitor. Ne-am întins cât ne-a lăsat plapuma, nu mai mult”, spune Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte al noului PNL.

O singură datorie mai avem, nu-mi cereţi numele la firmă că nu-l ştiu acum. chivalentul a 25.000 de euro plus TVA”, spune Marian Petrache, secretar general al vechiului PNL.

Partidele preferă să treacă sub tăcere datoriile istorice adunate de-a lungul campaniilor electorale. La finele lui 2013, PNL avea datorii de peste 15 milioane de lei, provenite doar din alegerile parlamentare. Peste 4,5 milioane de lei însumează și restanțele de la europarlamentarele din acest an. Datoriile curg şi din timpul campaniei lui Crin Antonescu pentru prezidenţialele din 2009.

Este un subiect delicat. O să avem o întâlnire cu preşedinţii, vom găsi soluţii împreună cu creditorii noştri”, spune Marian Petrache.

Nu ştiu valoarea. Unele sunt mari, unele sunt scadente şi cu altele suntem în instanţă. Pentru unele avem chiar proprire pe cont”, spune Teodor Atanasiu.

Potrivit ANAF, și PSD era înregistrat cu datorii de aproape 18 milioane de lei, scadente la sfârșitul acestui an, plus alte 14 milioane ce trebuie plătite anul viitor. Alte datorii trenează pe numele defunctei USL, care raporta, la sfârşitul anului 2013, restanțe de aproape 10 milioane de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri