De la speranța PSD, la piatră de moară. Viitorul politic al lui Victor Ponta se decide după vacanță

Data publicării:
PONTA GUVERN 22

Preşedinte PSD în ultimii cinci ani şi prim-ministru în ultimii trei, Victor Ponta era privit, în debutul acestei perioade, drept tânăra speranţă care poate reforma PSD după epoca Iliescu-Năstase-Geoană şi cel care putea sparge ghinionul alegerilor prezidenţiale pentru acest partid.

Victor Ponta, 07 mai 2012: „Sunt prima persoană desemnată să ocupe funcția de prim-ministru care și-a serbat majoratul după 1989. Sunt pregătit pentru cinci ani, pentru zece ani, în care să facem în România ce nu s-a mai făcut de mult timp”.

Anchetarea sa de către DNA a însemnat începutul sfârșitului. Revenit din Turcia, Victor Ponta a renunțat la conducerea PSD. Principalul aspirant la șefia PSD, Liviu Dragnea, se întrecea în elogii aduse fostului său lider, ca ulterior să reușească să se impună ca interimar în fața Rovanei Plumb, susținută de Victor Ponta, ca urmaș la cârma PSD.

Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD: „Victor Ponta rămâne prietenul meu bun, pe un prieten nu te poți supăra”.

Nu demult, fostul partener de alianță trecea printr-o situație similară. Liberalul Crin Antonescu s-a văzut imediat părăsit de colegi, după ce și-a asumat eșecul partidului la ultimele europarlamentare. Liberalii s-au repliat imediat în spatele lui Klaus Iohannis, adus în PNL chiar de către Crin Antonescu.

Cu lecția învățată în propriul partid, Victor Ponta încearcă acum să nu piardă din mână și funcția de premier.

Victor Ponta: „Eu o să fiu premier până în ziua în care Coaliția mă susţine. La o oră după ce au o soluţie mai bună sau spun Domn'e, poate nu mai e bun Ponta!, le mulţumesc, ne aplaudăm, rămânem prieteni şi mergem mai departe”.

Doar că aliaţii par a sta la pândă. Primul semn: diferenţa de poziţii privind majorarea salariilor demnitarilor.

Liviu Dragnea: „Da, nu cred că se mai revine. Până la urma legea asta e un lucru bun”.

Victor Ponta: „Trebuia să mărim salariile la demnitari odată cu toată lumea”.

Gabriel Oprea: „Am adoptat-o cu bună credință și cu responsabilitate”.

Membrii Guvernului trebuie să răspundă, în perioada următoare şi la partid. Lui Liviu Dragnea.

Iar Guvernul nu mai poate lua decizii fiscale fără girul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, condus de guvernatorul BNR. Codul Fiscal a fost criticat deja de Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu: „Pachetul acela de măsuri de reduceri de taxe și impozite este din punct de vedere economic și financiar este inaplicabil”.

După 25 de zile de concediu medical în Turcia şi încă 20 la Palatul Victoria, Victor Ponta a plecat totuşi în concediu de odihnă. Îl aşteaptă o perioadă grea când se va întoarce. O toamnă în care se va decide soarta sa ca premier şi a PSD ca partid de guvernământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri