Deciziile de 1 Decembrie ale preşedintelui sunt criticate

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis la Parada militara - presidency (1)

Politicieni tăiaţi de pe lista invitaţiilor de 1 Decembrie pentru că au probleme cu legea îl atacă pe preşedintele Klaus Iohannis. Copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu nu a fost invitat, deşi este doar trimis în judecată într-un dosar DNA şi beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru încercarea de fraudare a unui referendum, crede că şeful statului amestecă simbolurile naţionale cu politica.

daniel constantin calin popescu tariceanu alde foto facebook 07 08 2015

ACTUALIZARE. 24 de ore mai târziu, ALDE precizează, într-un comunicat, că nu va boicota parada de 1 Decembrie: „(...) Este regretabil că dl. Iohannis nu înţelege nici semnificaţia Zilei Naţionale şi nici rolul său politic şi constituţional de preşedinte al țării, acela de a-i aduna pe cetăţenii români în jurul unor valori şi simboluri comune. Prin deciziile sale unilaterale, Klaus Iohannis nu adună, ci dezbină, atât ţara, cât şi cetăţenii. Preşedintele trebuie să fie un factor de coeziune şi conciliere în societate, nu promotorul învrăjbirii şi resentimentelor.

ALDE nu va coborî în registrul derizoriu şi politicianist pe care preşedintele Iohannis şi PNL au aşezat manifestările organizate de Ziua Naţională. ALDE nu va boicota parada de 1 Decembrie, aşa cum greşit aţi informat. Nimic nu este mai străin de spiritul ALDE decât ideea că simbolurile naţionale ar putea fi boicotate. Dimpotrivă, vom lua parte la manifestări împreună cu toţi concetăţenii noştri. (...) Reprezentanţii ALDE se vor afla deci alături de cetăţeni, printre aceştia, la evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie. (...)”


 

Mădălina Dobrovolski, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui: „Un criteriu este ca acea persoană să deţină o funcţie în stat dar, de asemenea, să respecte şi criterii de integritate şi aici vorbim de inexistenţa unor problene penale.”

Pe baza acestor criterii, Administraţia Prezidenţială nu l-a invitat la parada de 1 Decembrie pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a fost trimis în judecată: procurorii cred că i-ar fi minţit când a declarat că nu ştie nimic despre cum i-au fost retrocedate lui Paul al României mai multe terenuri în Snagov şi Băneasa. Membrii ALDE au anunţat că nu merg nici ei la paradă, din solidaritate cu copreşedintele lor care nu a fost invitat.

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE: „Cu toate că nu i-am cerut voie preşedintelui Iohannis. Îţi dai seama ce lezmajestate am comis?”

Criteriile de intergitate aplicate la Cotroceni sunt criticate de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Domnul preşedinte Iohannis face o mare greşeală pentru că nu poţi să etichetezi, tu, preşedinte, pe cineva ca fiind penal atâta timp cât nu a fost judecat. Cel pe care nu l-ai invitat este totuşi preşedintele Senatului”, comentează fostul şef al statului.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: „A confundat politica cu naţiunea. 1 Decembrie nu e nici ziua lui Iohannis, nici a lui Cioloş, PNL sau USR, e sărbătoarea conştiinţei naţionale. Orice român are dreptul să se bucure de Ziua Naţională, aici nu se pot pune restricţii.”

Alina Gorghiu, preşedintele PNL: „E o alegere foarte sănătoasă. Vă mărturisesc că nu puteam să mă aştept la altceva. Este un lucru firesc de la un preşedinte care, de la momentul instalării la Palatul Cotroceni, a spus un singur lucru: E nevoie de reformă în clasa politică, e nevoie de partide care să se improspăteze, ca resursă umană şi ca mod de gândire.”

Administraţia Prezidenţială a trimis 600 de invitaţii oficiale la parada de 1 Decembrie şi alte 500 pentru recepţia de la Palatul Cotroceni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri