Cotroceni: PSD-ALDE, acuzate de un „plan de limitare a atribuțiilor președintelui”

Data actualizării: Data publicării:
160831_madalina_dobrovolschi_purt_cuvant_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele României critică, prin vocea purtătorului său de cuvânt, decizia actualei majorități parlamentare de a elimina avizul CSAT din procedura numirii șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI).

Este un demers cu miză politică, este o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiile președintelui. Am văzut același tip de acțiune în cazul ANCOM (...) Prin votul de ieri de la Senat, practic această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit avizul președintelui. Vorbim, totuși, despre o autoritate care are un rol foarte important în ceea ce privește apărarea țării și securitatea națională. Conform Constituției, președintele este comandatul forțelor armate. Este, așadar, foarte important ca orice instituție care face parte din forțele armate să aibă și prezența președintelui în procesul decizional. Care este rațiune eliminării CSAT din această procedură? Nu putem decât să ne gândim la o miză politică (...) Este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru sănătatea statului de drept”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis.

Reacția Administrației Prezidențiale vine după ce, luni, Senatul a adoptat, cu majoritate de voturi, în calitate de Cameră decizională, o modificare la OUG nr. 76/2016, în sensul că din text au fost eliminate obligativitatea ca șeful DGPI să fie miliar și avizul CSAT.

Potrivit formei votate de Senat, „directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul Afacerilor Interne”.

Noua formă a legii a fost adoptată la iniţiativa senatorilor din arcul guvernamental, cu 75 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri