Declarațiile de avere ale candidaților la prezidențiale, pe site-ul ANI

Data publicării:
sigla agentie nationala integritate

 

Potrivit prevederilor art. 3, alin. (4) din Legea nr. 176/ 2010, "Persoanele care candidează pentru funcțiile de Președinte al României [...] sunt obligate să își declare averea și interesele".

Totodată, conform art. 3, alin. (5) din același act normativ, declarațiile de avere și interese se depun la Biroul Electoral Central, odată cu declarația de acceptare a candidaturii, în două exemplare, și se transmit ANI "în termen de cel mult 48 de ore de la depunere".

ANI susține, într-un comunicat de presă difuzat luni, că declarațiile de avere și interese se întocmesc potrivit modelelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 din Legea nr. 176/ 2010.

Agenția a efectuat demersuri pentru facilitarea procesului de completare a declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese de către categoriile interesate, prin introducerea formularelor electronice inteligente, care permit completarea standardizat, în următoarele variante: online — cu semnătură calificată sau offline: fie electronic — cu semnătură calificată, fie tipărite — cu semnătură olograf, cu coduri de bare.

Persoanele care au obligația, conform legii, de a completa și depune declarații de avere și de interese au la dispoziție atât "Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese", disponibil pe pagina de internet a Agenției, cât și "Ghidul de completare a formularelor elecronice (e-Forms) ale declarațiilor de avere și de interese.

Formularele electronice ale declarațiilor de avere și de interese se pot descărca de pe pagina de internet a Agenției, la adresa: declaratiielectronice.integritate.eu/.

ANI precizează faptul că, în termen de 48 de ore de la primire, va procesa și publica toate declarațiile de avere și de interese pe portalul public al declarațiilor de avere și de interese, în secțiunea destinată alegerilor prezidențiale 2014.

Obligația transmiterii declarațiilor de avere și interese către Agenție revine Biroului Electoral Central, eventualele întârzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nefiind imputabile ANI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri