Decret semnat de K. Iohannis: Doi parlamentari au primit titlul de Luptător cu Rol Determinant în 1989, alături de alte 545 de persoane

Data publicării:
Klaus Iohannis receptie - presidency.ro 3

 

ACTUALIZARE. Gen. Dumitru Iliescu a declarat, pentru Digi24.ro, că nu el este cel decorat de președintele Klaus Iohannis, că nu a fost nici anunțat, nici consultat în momentul completării listelor de revoluționari onorați de șeful statului, iar el nu mai deține un astfel de titlu.

Revoluţionarul decorat, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis nu este fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază Dumitru Iliescu, fiind doar o confuzie de nume. Cel decorat este Dumitru Iliescu, ortoped în zilele Revoluţiei, a precizat și secretarul de stat Adrian Sanda.

Știrea inițială, publicată de News.ro și preluată de Digi24, a fost, de altfel, dezmințită și de agenția de presă, care a precizat de asemenea că a fost vorba despre o confuzie de nume.


Dumitru Iliescu era căpitan în forţele de blindate în decembrie 1989, fiind prezent la Universitate în noaptea de 21 spre 22, când transportoarele blindate au spart baricada făcută de revoluţionari în faţa hotelului Intercontinental, însă Iliescu a negat implicarea în această operaţiune, scrie News.ro. Pe 26 decembrie a devenit şeful nucleului de ofiţeri care, în 1991, urmau să devină Serviciul de Protecţie şi Pază.

În timpul primelor două mandate de preşedinte al României ale lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a avansat constant, intrând în rezervă cu gradul de general de divizie. A fost rechemat în serviciu în al treilea mandat prezidenţial al lui Iliescu, perioadă în care a mai primit încă două stele de general, înainte de a se pensiona definitiv.

Reprezentantul minorităţii rutene în Parlament, Gheorghe Firczak, a căpătat titlul de ”Luptător cu Rol Determinant pentru contribuţia avută la victoria Revoluţiei la Deva. Pentru merite similare, dar în Bacău, titlul a fost obţinut şi de senatorul PNL Vasile Nistor. Acesta a fost deputat în perioada 1990-2004 şi senator începând cu 2008.

Pe lista dată publicităţii de către Administraţia Prezidenţială se regăseşte şi un fost parlamentar, Florin Rădulescu-Botică, ales senator de Timiş în legislatura 1992-1996.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri