Defăimarea dispare din „Legea defăimarii”

Data publicării:
liviu dragnea-1

Pe înserat, comisia juridică s-a reunit pentru a rediscuta legea defăimării, iniţiată de Liviu Dragnea. Deputaţii jurişti aveau de modificat un articol transcris greşit la ultima întâlnire. A fost o ocazie bună pentru noi modificări. Unele decisive: nu mai există nici defăimare, nici sacţiuni. Practic, nici lege. Devine, spune şeful PSD, un fel de ghid practic.

„Forma finala a proietcul nu mai cuprinde nicio prevedere sancţionatorie. (Reporter: Aţi eliminat amenzile. Şi atunci cum va putea acest departament din cadrul Consiliului să sancţioneze anumite abateri?) Încep să spun cu răbdare şi intr-un spirit de toleranţă, nu a avut caracter sancţionator această lege, am eliminat şi noţiunea de defăimare, nu se mai pune problema de sancţiuni. vorba de promovarea şi garantarea toleranţei prin 3 mijloace, educaţie pentru copii, să fie educaţi în spiritul toleranţei, prin sistemul adminstraţiei publice şi prin presa prin posturile publice”, spune Liviu Dragnea.

În ultimele două săptămâni, legea defăimării a avut un traseu spectaculos. După ce a trecut de comisii, a început o foarte aprinsă dezbatere publică, în care multe voci au contestat oportunitatea şi necesitatea unei aşa-numite poliţii a interetului. Până la decizia de azi, legea prevedea sancţiuni aspre, cu amenzi de zeci de mii de lei pentru defăimarea unor grupuri sociale. Iar grupurile erau definite inclusiv în funcţie de apartenţă politică şi avere.

Modificările aduse acum legii vin după ce, în ultimele zile, legea lui Liviu Dragnea a fost aspru criticată, inclusiv de ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase", i-a transmis ambasadorul Hans Klemm lui Liviu Dragnea.

"Condamnăm discriminarea şi ura, dar în acelaşi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare," susţine reprezentanţa diplomatică.

Legea iniţiată de Liviu Dragnea trecuse de Senat şi fusese aprobată de comisiile parlamentare din Camera Deputaţilor, iar acum aşteaptă votul final în plen. În varianta adoptată de senatori, proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amenzi între 1.000 şi 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv între 2.000 şi 60.000 de lei, dacă e vizat de un grup social. Acum, spune Liviu Dragnea, nimic din toate acestea nu mai există.

Se poate înjura la tv, în continuare, pe facebook pe orice sistem de comunicare”, declară Liviu Dragnea.

Protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase. Condamnăm discriminarea şi ura, dar în acelaşi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri