Der Spiegel, articol critic despre Klaus Iohannis: „Diletantul”

Data publicării:
iohannis la cotroceni declaratie - presidency.ro

 


Articolul pornește de la ceea ce autorul numește „ultima gafă” a președintelui: conflictul cu un erou al Revoluției din 1989, mai precis retragerea distincției „Steaua României” acordate lui Laszlo Tokes.

„Motivarea președintelui este halucinantă: Tokes nu ar recunoaște România ca stat și Constituția ei. Detalii? Nici urmă”. Iohannis și-a bazat decizia exclusiv pe recomandarea „comitetului de onoare”, compus din „naționaliști, foști membri ai aparatului comunist de stat și politicieni condamnați pentru corupție”, scrie Der Spiegel, preluat de Euractiv.ro.

După victoria spectaculoasă în alegeri din 2014, „mai tot ce se vorbește despre Iohannis se referă la decizii negândite sau prea puțin gândite. Mulți alegători sunt dezamăgiți, comentatorii îi reproșează o președinție diletantă și tăcerea prelungită. Aceasta a devenit marca prezidențială: tăcerea atunci când vocea sa de șef de stat este necesară în chestiuni de politică internă, afaceri de corupție sau legi controversate. Dacă ia poziție, atunci mai degrabă postează un mesaj scurt pe Facebook. Când semnează legi pare că nu le citește cu atenție. În decembrie anul trecut semna o lege care instaura pensii speciale pentru parlamentari și înalți funcționari. La scurt timp, legea a fost declarată neconstituțională. Penibil pentru Iohannis. Periodic, Iohannis îndeamnă la lupta anticorupție și transparență cu o serie de platitudini. Dar când jurnaliștii de investigație de la Rise Project au dezvăluit inadvertențe în declarația sa de avere, președinția nu a reacționat decât cu o scurtă dezmințire”, scrie Der Spiegel.

În scandalul privind recuperarea prejudiciului din dosarul mogulului Dan Voiculescu, fost șef al comerțului exterior din perioada comunistă și condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție, Iohannis a reușit să fie din nou în centrul atenției cu o declarație nepotrivită. După pierderea a 20.000 de like-uri pe Facebook a spus „aerian”: Mulțumesc, am înțeles mesajul, notează revista germană.

„Poate ar fi mai potrivit ca președintele să retragă ordinul unor politicieni precum Adrian Năstase, condamnați definitiv pentru corupție - așa cum prevede, de altfel, regulamentul de acordare a ordinului”, conchide Der Spiegel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri