Dezbaterea anului | Încotro se îndreaptă Europa și ce ar trebui să facă România?

Data publicării:
sediul parlamentului european din strasbourg
Sediul Parlamentului European din Strasbourg. Foto: Facebook

Viitorul României depinde, în mare măsură, de viitorul Uniunii Europene. În capitalele europene se discută intens despre ce trebuie să facă Uniunea mai departe. Brexitul, migraţia, ameninţările teroriste sunt doar câteva dintre problemele pe care statele membre trebuie să le rezolve. Iar alegerea lui Donald Trump la Casa Albă şi comentariile acestuia la adresa Uniunii Europene nu ajută.

S-au vehiculat mai multe scenarii, iar unul dintre ele a ajuns repede la urechile tuturor - o Europă cu mai multe viteze. România a spus clar că NU acceptă o astfel de cale. O echipă Digi24 a mers la Parlamentul European şi a căutat răspunsuri. Concluzia o trageţi dumneavoastră.

Pe holurile Parlamentului European se discută zilele acestea despre un singur subiect - Europa cu mai multe viteze. Dacă la Bucureşti lucrurile par clare, România nu poate accepta un astfel de scenariu, în Parlamentul European, lucrurile sunt ceva mai nuanţate. Unii dintre europarlamentarii noştri cred că nici nu se poate pune problema de aşa ceva. Alţii spun însă că România ar trebui să fie mai flexibilă. Ar putea să condiţioneze acceptarea unui astfel de scenariu de intrarea noastră în Schengen.

Siegfried Mureşan, europarlamentar PPE: „Dacă aş fi preşedinte, ministru aş spune în toate negocierile: Acceptaţi-mă în zona Schengen, fiindcă îndeplinesc condiţiile şi atunci românilor le va fi mai puţină teamă de Europa cu două viteze. Cel mai greşit lucru pe care România îl poate face este să spună nu, nu, nu, nu, nu!”

Adina Vălean, europarlamentar PPE: „Noi cu siguranţă nu vom putea împiedica dezbaterea. Cred că trebuie pur şi simplu să ne concentrăm, să ne adunăm acasă, şi, de ce nu, într-o dezbatere care poate avea loc şi în parlamentul naţional, să discutăm şi noi, românii, despre cum vedem viitorul Europei, despre cum vedem viitorul României în Europa”.

Manfred Weber, liderul grupului PPE: Problema zilelor noastre în ceea ce priveşte viitorul Europei este că unii membri blochează dezvoltarea. Este egoism naţional. Ideea este că cei care vor să meargă mai repede, de exemplu să organizeze o apărare comună, să o poată face”.

„România, românii şi autorităţile române nu ar trebui să se teamă de faptul că aceasta ar fi o cale spre excludere, este o modalitate de a regla o cale, un drum comun”, este de părere Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Gianni Pittella, liderul grupului S&D: „Nu, nu aceasta este soluţia problemelor. Prima noastră problemă nu este viteza cu care mergem, ci direcţia în care mergem. Vrem să mergem mai departe împreună, iar dacă este unul care nu vrea să vină cu noi, care vrea să încetinească, este problema lui”.

Viorica Dăncilă, europarlamentar S&D: „Spunea preşedintele Donald Tusk că, dacă vrei să mergi mai repede, mergi de unul singur. Dacă vrei să mergi departe, atunci trebuie să mergi împreună. Dacă între-adevăr vrem să mergem împreună, nu putem scinda Europa într-o Europă de rangul unu şi o Europă de rangul doi”.

Victor Boştinaru, europarlamentar S&D: „Efectele politice ale acestei divizări ar fi creşterea frustrării şi riscul apariţiei unor tendinţe eurosceptice sau antieuropene în societăţi profund europene”.

(Un material de Alina Manolache şi Elena Cosma).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri