Ore de discuţii pentru noul Guvern. Dragnea şi Tăriceanu au plecat ultimii de la discuţii, fără declaraţii

Data actualizării: Data publicării:
170427_MIHAI_TUDOSE_05_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Conducerea PSD lucrează la lista cu miniştrii care vor face parte din Guvernul Tudose, dar nu pare chiar aşa de uşor cum se anunţa. Există nemulţumiri în PSD, şi sunt chiar de mai multe feluri. Unii nu prea au încredere în premierul desemnat, altora nu le plac propunerile cu care a venit Mihai Tudose. Din informaţiile Digi24, mai mulţi şefi PSD - în special din zona Moldovei - sunt nemulţumiţi de alegerile făcute premierului desemnat. Liviu Dragnea spune, însă, că e normal să existe discuţii.

170427_MIHAI_TUDOSE_05_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

ACTUALIZARE 23.00. Firul zilei:

Puţin după ora 10:00, Liviu Dragnea a ajuns în biroul său din Parlament.

După aproape o oră şi jumătate, a sosit şi premierul desemnat - Mihai Tudose. La întâlnire au mai participat numărul 2 din PSD - Niculae Bădălău şi Marian Neacşu - secretar general al partidului.

Puţin după prânz, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au plecat spre Vila Lac 1.

La ora 13:15, liderii PSD ajung la Vila Lac 1. Acolo aşteptau liderii PSD din toată ţara.

Liviu Dragnea: „Am invitat preşedinţii de organizaţii şi primul ministru să avem o discuţie despre noua formulă guvernamentală. Când intrăm în CeX să avem o formulă finală, urmând ca premierul să le depună în Parlament împreuna cu programul de guvernare. (Rep.: Există nemulţumiri în rândul organizaţiilor?) Nu. Dimpotrivă”.

Şi totuşi, Niculae Bădălău s-a abţinut când partidul a votat nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier: „Am avut o îndoială şi o am încă vizavi de anvergura domnului Tudose de a conduce un guvern”.

Liderii ALDE s-au întâlnit şi ei în Parlament. Într-o şedinţă care a durat mai puţin de jumătate de oră, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a decis să-şi păstreze toate portofoliile şi miniştrii pe care i-a avut în cabinetul Grindeanu. Ba chiar şeful Senatului a spus că Tudorel Toader ar trebui să continue la Ministerul Justiţiei.

Mihai Tudose a părăsit întâlnirea liderilor Coaliţiei la 19.30 fără să facă declaraţii. Ultimii au părăsit vila de protocol liderii coaliţiei majoritare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Şi ei s-au ferit de ochii presei.

ACTUALIZARE 20.20. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar urma să îşi păstreze funcţia şi în noul Guvern, în urma negocierilor dintre PSD şi ALDE, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate.


„Am invitat președinții de organizații și primul-ministru să avem o discuție despre noua formulă guvernamentală. Am avut dimineață o discuție si cu Tăriceanu și cu Tudose. Mâine o să avem o discuție și cu ceilalți membri din Comitetul Executiv, astfel încât la 12.30, când intrăm în CEx, să avem o formulă finală urmând ca premierul să le depună în Parlament împreună cu programul de guvernare”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă există nemulțumiri în rândul organizaţiilor PSD, președintele partidului a răspuns: „Dimpotrivă!”.

Niculae Bădălău: La premier am avut o îndoială

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, spunea astăzi că nu este convins de „anvergura lui Mihai Tudose de a conduce un guvern”.

Am avut și am încă o îndoială față de anvergura domnului Tudose de a conduce un Guvern. Avem un program de guvernare extrem de bun pentru români și pentru România, avem un președinte, dl Dragnea, pe care îl susțin cu toată tăria, dar la premier am avut o îndoială”, a spus președintele executiv al PSD.

„Cel mai competent premier pe care putea să îl aibă România era Liviu Dragnea. România ar fi avut de câștigat, ăsta e un lucru clar”, a adăugat el.

De altfel, Bădălău este unul dintre cei patru membri ai conducerii PSD care s-au abținut de la vot, atunci când s-a decis ca Tudose să fie propunerea de premier cu care social-democrații au mers la Cotroceni.

Premierul desemnat discută astăzi cu şefii de filiale PSD. Acolo se decide cum va arăta cabinetul Tudose. Liviu Dragnea a anunţat că va fi discutată şefia fiecărui minister în parte. Dragnea și Tudose discută separat cu fiecare lider de filială despre cum va arăta noul Cabinet. De fiecare dată când se formează un guvern, și liderii de filiale vor să aibă un cuvânt de spus. Filialele din Moldova se consideră nedreptățite de modul în care s-au împărțit ministerele.

Preşedintele executiv al PSD: Cu siguranţă că vom avea la şase luni o evaluare

De altfel, preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat că şi Cabinetul Tudose va fi evaluat peste şase luni.

”Cu siguranţă că vom avea la şase luni o evaluare (…) E normal. Nu vom tolera, nu vom ţine un guvern acolo care să nu ducă la îndeplinire programul de guvernare şi să ducă România la dezvoltare şi poporul ăsta să o ducă mai bine. Am spus-o şi data trecută că, indiferent, cu orice risc, chiar cu riscul de a trece în opoziţie, nu acceptăm ca Guvernul Grindeanu să rămână. Am riscat enorm de mult şi în rândul electoratului şi din punct de vedere parlamentar şi totuşi am fãcut-o pentru ca poporul ăsta să o ducă mai bine”, a susţinut Nicolae Bădălău.

Preşedintele executiv al PSD a spus că viitorii miniştri trebuie să aibă un chef de muncă extrem de mare pentru a recupera întârzierile din programul de guvernare.

ALDE vrea să îşi păstreze miniştrii şi portofoliile din Guvernul Grindeanu

La discuţii a venit şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a-i prezenta premierului desemnat propunerile ALDE, care vrea să îşi păstreze miniştrii şi portofoliile din Guvernul Grindeanu.

Propunerile ALDE sunt Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului, Teodor Meleşcanu, ministru de Externe, Tomac Petcu, ministru al Energiei, şi Viorel Ilie, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

Discuţii despre soarta în Guvern a lui Tudorel Toader

Liviu Dragnea a comentat că este vorba despre "surse proaste", în momentul în care a fost

Întrebat de ziarişti cum comentează zvonurile care anunţă o schimbare din funcţie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, Liviu Dragnea a răspuns: "Cred ca sunt surse proaste".

Întrebat despre soarta lui Tudorel Toader, ministrul independent al Justiţiei, Tăriceanu a spus că "ministerul Justiţiei este un minister care este asumat de PSD".

Componența noului guvern va fi votată mâine în Comitetul Executiv Național al PSD.

Guvern nou, miniştri vechi

Nemulţumiţi de felul în care a fost condus ministerul Sănătăţii, social democraţii pregătesc schimbări. Sorina Pintea i-ar putea lua locul lui Florian Bodog. Ea a câştigat anul trecut un mandat de senator, pe listele PSD, dar a renunţat pentru a rămâne manager al Spitalului Judeţean Baia Mare. Numele Sorinei Pintea a fost vehiculat la Ministerul Sănătăţii şi în Guvernul Grindeanu.

Portofoliul de la Apărare i-ar putea reveni deputatului PSD Dorel Căprar. El este licenţiat în ştiinţe juridice şi membru în comisia de apărare a Camerei Deputaţilor.

Social democraţii vor să comaseze Ministerul Educaţiei cu cel al Cercetării, instituţie pe care apoi ar putea o prelua Nicolae Istudor, rector la Academia de Studii Economice. El a fost şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În noul Cabinet s-ar putea regăsi şi mulţi membrii din Guvernul Grindeanu.

Lia Olguţa Vasilescu, la Ministerul Muncii. Carmen Dan şi Sevil Shhaideh, la Interne, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale.

Ministrul Justiţiei din vechiul executiv ar putea primi şi el un nou portofoliu. Deşi a fost criticat de neumărate ori de Liviu Dragnea, Tudorel Toader si ar putea continua mandatul.

La fel şi Răzvan Cuc, la ministerul Transporturilor.

Dacă în vechiul Guvern Rovana Plumb era ministru delegat, de această dată ar putea primi un minister plin. Este vorba despre Fondurile Europene, care îşi recâştigă statutul.

Turismul ar putea fi condus tot de Mircea Titus Dobre, în timp ce Marius Dunca ar putea rămâne la ministerul Sportului.

Şi Petre Daea s ar putea regăsi pe lista noului Guvern tot la Agricultură.

Şi Ana Birchall ar rămâne ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Liderul ALDE a anuntat ca isi vor păstra toate ministerele şi toţi miniştrii: Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu, Teodor Meleșcanu şi Viorel Ilie vor rămâne cu funcţiile avute până acum.

Cătălin Ivan: Este bizară nominalizarea lui Mihai Tudose

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan scria luni, pe pagina sa de Facebook, că "Pe cât de bizară a fost depunerea unei moţiuni de cenzură de către Liviu Dragnea împotriva Guvernului PSD, pe atât de bizară este şi nominalizarea lui Mihai Tudose."

Cătălin Ivan s-a numărat printre susţinătorii lui Sorin Grindeanu după depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului acestuia. El este şi una din vocile critice la adresa lui Liviu Dragnea în PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri