Dosarul „Belina”. Cazanciuc și Chițoiu au sesizat ilegalitatea?

Data actualizării: Data publicării:
cazanciuc la digi

Procurorii DNA arată, când redau mecanismul trecerii Insulei Belina și Brațului Pavel la CJ Teleorman și, mai departe, la Tel Drum, cum două ministere au avizat negativ, în 2013, primul proiect de hotărâre de guvern. Motivul? Ilegalitatea demersului. Detaliile din comunicatul DNA de vineri explică audierea, în secret, de acum două zile, a unuia dintre cei doi miniștri.

„Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement Dunăre-Belina-Seaca, la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională Apele Române, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman.

La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea Apelor Române a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de DNA.

Anchetatorii mai explică faptul că tocmai din cauza celor două ministere și a atenționării venite din partea lor a apărut „necesitatea” celei de-a doua hotărâri de guvern, prin care să se „creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului”, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern și nu prin lege.

Potrivit DNA, cele două ministere, Finanțe și Justiție, nu au avizat HG 858/2013, prin care s-a creat aparența legalității și s-a pregătit terenul pentru transferul Insulei Belina și a Brațului Pavel.

La momentul respectiv, șefi ai celor două ministere erau Daniel Chițoiu (atunci membru PNL, azi membru ALDE), respectiv Robert Cazanciuc (PSD).

Și, astfel, se explică audierea de acum câteva zile a lui Robert Cazanciuc la DNA. Dar și modul în care s-a făcut această audiere: în secret, fără a mai fi anunțată presei, și cu folosirea unei alte intrări în sediul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri