Ce au declarat Ponta și fosta soție în dosarul lui Tăriceanu

Data actualizării: Data publicării:
Calin Popescu Tariceanu la Digi24 fundal Victor Ponta

Fostul premier PSD, audiat ca martor în dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizare a făptuitorului, a confirmat că s-a întâlnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein la Tăriceanu acasă. La rândul său, fosta soție a președintelui Senatului, Ioana Valmar, a declarat procurorilor că omul de afaceri Remus Truică i-ar fi cerut să autentifice contractul privind vânzarea pădurii Snagov la a zecea parte din prețul real.

TARICEANU CU PONTA MFX-1

Întrebat dacă s-a întâlnit cu Tal Silberstein acasă la Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta a răspuns afirmativ, potrivit actelor din dosarul consultat de News.ro. „Da, l-am găsit acasă la Călin Popescu Tăriceanu în 2014 şi s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tăriceanu se vedea şi cu Traian Băsescu şi cu Vasile Blaga”, a declarat Ponta. Aceasta în condițiile în care, anterior, actualul președinte al Senatului susținuse că nu a avut cunoștință de activitatea lui Tal Silberstein, Remus Truică și asociații acestora în ceea ce privește achiziționarea drepturilor succesorale ale lui Paul de România.

Tot Ponta a precizat, referitor la Remus Truică, omul de afaceri care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasă a pădurii Snagov, că îl știa pe acesta de mai mulți ani, dar că a rupt relația în urma unei informări a Serviciului Român de Informații. „După ce am devenit prim-ministru am evitat să mă mai văd cu Truică, deoarece am fost informat de SRI că sunt probleme cu acesta, fără a primi alte detalii”, a declarat Ponta.

Fosta soție a lui Tăriceanu Ioana Valmar, notar de profesie, a oferit detalii despre cum i-a cerut Truică să autentifice contractul de vânzare-cumpărare la o valoare de zece ori mai mică decât cea reală. „Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucureşti. Avocatul mi-a spus că este pe Strada Siseşti şi mi-a cerut o estimare de taxe. Cumpărător era SC Replicia, prin Remus Truică. I-am comunicat că valoarea minimă pentru tranzacţie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru pătrat. Rezultă o valoare de 85 milioane de euro, impozitul în sarcina vânzătorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truică mi-a cerut să autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord”, a declarat Ioana Valmar.

Un alt martor din dosar a susţinut la DNA că Remus Truică i-a spus că „evreii i-au cerut ca tranzacţia să se facă la cabinetul Ioanei Tăriceanu, la cererea lui Călin Popescu Tăriceanu”.

După ce a obţinut drepturile litigioase asupra pădurii Snagov, firma Reciplia SRL a lui Truică a vândut, pe 5 decembrie 2007, lui Sorin Roşca Stănescu 10.100 de metri pătraţi cu un preţ de 2,5 euro pe metru pătrat şi în 2008 aceeaşi firmă a vândut către Remus Truică 75.400 de metri pătraţi la un preţ de 1,3 euro pe metru pătrat.

Dosarul în care Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizare a făptuitorului va fi judecat pe fond, de magistrații Înalte Curți de Casație și Justiție, începând din 14 martie.

Potrivit DNA, în 15 aprilie 2016, în cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Călin Popescu Tăriceanu, în declaraţia luată sub jurământ, „a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin această îngreunarea tragerii la răspundere penală a mai multor inculpaţi din dosar”.

Astfel, preşedintele Senatului este acuzat că a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului) şi nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare.

De asemenea, susţin procurorii DNA, preşedintele Senatului a făcut declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, nu a spus nimic despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu Truică referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea terenurilor din Snagov şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri