Dragnea: Dacă se întârzie bugetul, pot apărea probleme

Data actualizării: Data publicării:
161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_05_INQUAM_Octav_Ganea_

Președintele PSD, Liviu Dragnea, îi transmite șefului statului că o întârziere a intrării în vigoare a legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2017 ar putea crea probleme. Reacția vine în contextul în care Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul Viorel Ștefan, că va decide în zilele următoare dacă promulgă legile sau va cere Parlamentului reexaminarea.

161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_05_INQUAM_Octav_Ganea_
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Bugetul este echilibrat, este sustenabil. Până la urmă, dacă are (președintele Klaus Iohannis - n.r.) temeri, ar fi bine să le aibă într-un termen rezonabil, pentru că noi am vrea ca România să aibă un buget”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a mai arătat că „dacă se întârzie intrarea în vigoare a bugetului pot apărea probleme”, dar nu a detaliat ce fel de probleme.

„Eu sper ca nu ăsta să fie pretextul. S-a întârziat formarea guvernului, s-a întârziat elaborarea proiectului de buget cu câteva zile pentru convocarea CSAT-ului, acuma se analizează la Cotroceni, încă se mai analizează, totuşi e bine să-l avem”, a mai spus Dragnea.

Întrebat despre semnalele din exterior referitoare la deficitul bugetar care ar putea depăși 3% din PIB, Dragnea a răspuns că și în 2013-2015 „existau temeri” din partea unor instituții internaționale, dar că „realitatea și modul de guvernare” au dus la „o creștere economică mare, pe baza unei relaxări fiscale serioase și pe baza unor venituri estimate în mod realist”.

Precizările șefului PSD vin după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. „Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului, înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (...) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%”, a afirmat şeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri